ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Σύνταξη: Με διαδικασία εξπρές η προκαταβολή - Όλες οι λεπτομέρειες


9/2/2021

Με διαδικασία εξπρές θα καταβάλλεται η προκαταβολή σύνταξης στον δικαιούχο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", αυτόματα, χωρίς χειρόγραφο ελέγχου από τις

υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης θα καταβάλλεται στους δικαιούχους η προκαταβολή σύνταξης που θα κυμαίνεται μεταξύ 345 ευρώ και 384 ευρώ. Παράλληλα θα καταβάλλονται και τα αναδρομικά ποσά που αφορούν στους μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και μετά. Με στόχο την ανακούφιση χιλιάδων ασφαλισμένων που αναμένουν από τον e-ΕΦΚΑ ακόμη και πριν από το 2018 την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τους, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να προωθήσει άμεσα στην Βουλή, τη σχετική διάταξη νόμου που θα προβλέπει την προκαταβολή σύνταξης στο ύψος εθνικής.
Βάσει του σχεδιασμού και εν αναμονή της οριστικής διάταξης οι πρώτες προκαταβολές συντάξεων θα καταβληθούν εντός του Απριλίου σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για κύρια σύνταξη.
Η νέα διαδικασία δεν καταργεί την προσωρινή σύνταξη αλλά προσθέτει ένα ακόμη βήμα στο αρχικό στάδιο αυτό της άμεσης απονομής ποσού από 345 ευρώ έως 384 ευρώ και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Βέβαια όταν θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ οι ενδιαφερόμενοι που δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους προκειμένου να τους πιστωθεί το ποσό. Αυτόματα θα ελέγχονται για δύο βασικές προϋποθέσεις: εάν είναι άνω των 62 ετών και εάν έχουν πάνω από 15 ή 20 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση των πάνω από 67 θα καταβάλλεται το ποσό των 384 ευρώ όπως αντίστοιχα και σε όσους είναι πάνω από 62 και έχουν 20 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης.
Στον αντίποδα όσοι έχουν 15 έτη ασφάλισης θα λαμβάνουν μικρότερο ποσό.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι που δεν εισπράττουν προσωρινή θα μπορέσουν να λάβουν εντός δύο μηνών τη νέα προσωρινή σύνταξη.
Η ρύθμιση σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", θα αφορά και τις εν αναμονή αναπηρικές συντάξεις όπως και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Και βέβαια θα αφορά και όλους όσοι από την ψήφιση του σχετικού νόμου και εφεξής υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης.

ΑΠΟ https://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: