ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Αναδρομικά: Δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης λαθών για τους κληρονόμους - Τα βήματα


 Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 10:30

Δεκάδες χιλιάδες κληρονόμοι συνταξιούχων έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις στις αιτήσεις τους και να μην χάσουν

αναδρομικά 11 μηνών από την επιστροφή ακυρωθεισών μειώσεων στις συντάξεις των συγγενών τους που έχουν πεθάνει.

Η πλατφόρμα διορθώσεων στον e-ΕΦΚΑ θα ανοίξει από το μεσημέρι της Τετάρτης και θα δοθεί έτσι η δυνατότητα διορθώσεων σε εκείνους που, εσφαλμένα, οριστικοποίησαν την αίτησή τους και απορρίφθηκαν από την πληρωμή, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Περίπου 200.000 κληρονόμοι έχουν υποβάλει αιτήσεις για τις επιστροφές των αντισυνταγματικών περικοπών της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 και οι πρώτοι που πληρώθηκαν τη Δευτέρα είναι 63.207 με συγγένεια α’ βαθμού και χωρίς διαθήκη.

Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ανήλθε στα 40 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο καθένας πήρε 634 ευρώ.

Πότε κληρονόμοι με διαθήκη μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία

Από τις αιτήσεις αυτής της κατηγορίας (συγγενείς α' βαθμού χωρίς διαθήκη) προέκυψε κατόπιν διασταυρώσεων ότι περίπου 30.000 δεν δικαιούνται αναδρομικά γιατί την περίοδο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 στους θανόντες συνταξιούχους δεν είχαν επιβληθεί οι περικοπές που επιστρέφονται.

Εκκρεμούν άλλες 9.000 αιτήσεις της ίδιας κατηγορίας (α' βαθμού), για τις οποίες θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία ώστε να προχωρήσουν η εκκαθάριση και η πληρωμή, ενώ 5.781 αιτήσεις κληρονόμων β' βαθμού, για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, θα πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή (10/4/2021) αφού γίνει έλεγχος από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Για τις αιτήσεις κληρονόμων με διαθήκη θα τεθεί τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε λειτουργία η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

Οι ημερομηνίες πληρωμών

Μετά τη χθεσινή πρώτη πληρωμή θα ακολουθήσουν άλλες δύο:

  • Στις 10 Μαρτίου 2021, οπότε θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή εφόσον καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.
  • Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη.

Με τη δεύτερη ευκαιρία διόρθωσης των αρχικών αιτήσεων δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών από κληρονομικό δικαίωμα θα μπορούν να αντλήσουν και τα δικαιολογητικά που ζητούνται ώστε η αίτησή τους να είναι πλήρης, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που ζητούνται, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας που είχαν οι κληρονόμοι με τους θανόντες συνταξιούχους, είναι το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς, το πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, το Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Όλα μπορούν να βρεθούν ηλεκτρονικά και ανάλογα με την επιλογή του πιστοποιητικού που απαιτεί η κάθε αίτηση, οι κληρονόμοι «κατευθύνονται» μέσα από τον οδηγό του ΕΦΚΑ στην αρμόδια υπηρεσία που το εκδίδει.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: