ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Ερχονται Επιστρεπτέες Προκαταβολές μέχρι τον Απρίλιο


  • 9 Φεβρουαρίου 2021 - 12:00

Σε ετοιμότητα για πληρωμές και αιτήσεις για Επιστρεπτέες Προκαταβολές κάθε μήνα ως τον Απρίλιο, θα βρίσκονται διαρκώς 400.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις της χώρας. Η

Επιστρεπτέα 5 δεν τελείωσε, αφού οι δικαιούχοι της συνεχώς αυξάνονται. Και έπονται και Επιστρεπτέα 6 και 7, για Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπου θα κάνουν είσοδο και άλλοι δικαιούχοι και πάνω από 30.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν σε καμία από τις πρώτες πέντε «Επιστρεπτέες».

Οι αλλαγές των όρων του παιχνιδιού είναι πολλές. Ανάλογα και με το ακορντεόν των μέτρων αγορά, συμβαδίζουν και οι αλλαγές στις Επιστρεπτέες, που θα έρχονται πλέον μία κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα:

Διευρύνεται η Επιστρεπτέα 5

Πληρώνονται άμεσα, εντός της εβδομάδος, και οι επιπλέον 20.000 δικαιούχοι που προστέθηκαν μετά την αλλαγή των όρων χορήγησης. Αφορά κυρίως νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2019 ή μετά τον Αύγουστο του 2020, εφόσον έκαναν αίτηση χορήγησης Επιστρεπτέας 5. Στην πλειοψηφία τους θα λάβουν από 1.000 ή 2.000 ευρώ η κάθε μία, ασχέτως τζίρου ή πτωσης του.
Μέχρι σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας 5 αγγίζουν τους 365.000.

Μέσα στην εβδομάδα επίσης, αλλά για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου. Γενικά ο στοιχηματισμός στα πρακτορεία δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αλλά θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να εμφανίσουν σε μια δηλωση ΦΠΑ την πτώση των εισπράξεων που είχαν.

Ξεκινάει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 τον Φεβρουάριο

Όσες νέες επιχειρήσεις του 2019-2020 αποκλείστηκαν από την Επιστρεπτέα 5 πρόλαβαν να κάνουν αίτηση , θα μπορέσουν να ενταχθούν στην επόμενη επιστρεπτέα 6 η οποία επισπεύδεται.

Προκειμένου να μη μείνουν για δύο μήνες έως τέλη Μαρτίου χωρίς ενίσχυση οι επιχειρήσεις κλάδων που πλήττονται περισσότερο, ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας (ύψους 1,5 δισ.) που θα δινόταν Μάρτιο, «σπάει» σε δύο κύκλους: στον 6ο τον Φεβρουάριο και 7ο τον Μάρτιο.

Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Οι πληρωμές θα γινουν στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Θα έχει σαν βάση την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου.

Θα διανεμηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο

το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Τουλάχιστον τα διπλάσια θα λάβουν Εστίαση και κλάδοι που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου. Το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Επιστρεπτέα 7 τον Μάρτιο

Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος σχεδιάζεται να μοιράσει περί το 1 δισ. ευρώ και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου.

Θα έχει σαν βάση την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, αλλά θα συνυπολογιστούν (και άρα θα αφαιρεθούν) τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο.

Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την Εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου.

Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Έτσι, η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Πηγή protothema.gr

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: