ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Καταλαβαίνουν τελικά τα σκυλιά μας τι τους λέμε ή έτσι θέλουμε να πιστεύουμε; Δείτε τι λέει μια έρευνα


29 Ιανουαρίου, 2021

Όσοι ζούμε με σκύλο και έχουμε μια ιδιαίτερα στενή σχέση μαζί του, ξέρουμε κάποια μυστικά. Στην ερώτηση αν το ζώο καταλαβαίνει αυτά που του λέμε, θα απαντούσαμε

ένα μεγάλο ναι. Χωρίς καν να το σκεφτούμε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι μπορεί να έχουν σκύλο όμως δεν θεωρούν ότι αυτός μπορεί να καταλάβει πολλά πράγματα πέρα από κάποιες, λίγες, κουβέντες.

Έχουμε όμως και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που δεν έχουν μάθει να ζουν με κάποιο κατοικίδιο. Και είναι απόλυτοι ότι τα πιο πάνω είναι υπερβολικά. Και αυτούς που τα λένε τους χαρακτηρίζουν λίγο- πολύ βαρεμένους. Μη μου πείτε ότι δεν σας το έχουν πει αυτό;

Ποια είναι όμως τελικά η αλήθεια; Μας καταλαβαίνουν οι πιστοί μας φίλοι ή η μεγάλη μας αγάπη σε αυτούς μας κάνει να θέλουμε να πιστεύουμε κάτι τέτοιο;

Η επιστήμη, μετά από πολλές έρευνες χρόνων, καταλήγει στο ότι πραγματικά οι σκύλοι μας καταλαβαίνουν. Και μάλιστα καταλαβαίνουν περισσότερα από ό,τι νομίζουμε. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό και πώς γίνεται;

Μια ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Frontiers in Neuroscience” αναλύει πώς οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Το πείραμα έγινε ως εξής: Οι συμμετέχοντες σε αυτό ήταν κηδεμόνες σκύλων, οι οποίοι πήραν μέρος στο πείραμα αυτό μαζί με τα ζώα τους.

Πώς έγινε το πείραμα

Αρχικά ζητήθηκε από μερικούς να εξασκήσουν τους σκύλους τους στο να αναγνωρίζουν κάποια παιχνίδια που τους είχαν δώσει συγκεκριμένα ονόματα (όπως Piggy για ένα γουρουνάκι ή Monkey για κουκλάκι μαϊμού). Όταν μάλιστα τα ζώα κατάφερναν να τους φέρνουν το κάθε παιχνίδι στο άκουσμα του ονόματός του, εκείνοι τους επιβράβευαν με λιχουδιά και χάδια.

Μετά λοιπόν από κάποιους μήνες πρακτικής σε αυτό, οι εθελοντές και τα σκυλιά τους μπήκαν στην αίθουσα του πειράματος ώστε να δουν οι ερευνητές πόσο τα συγκεκριμένα ζώα μπορούσαν να συνδέουν το όνομα κάποιου πράγματος με το σωστό πράγμα. Τα σκυλιά στέκονταν σε σημείο όπου ένα μηχάνημα σκάναρε (διάβαζε) τον εγκέφαλό τους.

Ο κάθε κηδεμόνας αρχικά κρατούσε ένα από τα γνώριμα παιχνίδια του ζώου του, δείχνοντάς το σε αυτόν και λέγοντας δυνατά το όνομα του παιχνιδιού αυτού. Το μηχάνημα παράλληλα κατέγραφε την αντίδραση του εγκεφάλου του σκύλου. Στη συνέχεια ο κηδεμόνας κρατούσε ένα άσχετο, άγνωστο αντικείμενο, λέγοντας ένα επίσης άσχετο και ακαταλαβίστικο όνομα, ώστε να δουν πώς θα αντιδρούσε ο σκύλος σε αυτό.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, η έρευνα των οποίων δημοσιεύθηκε στο “ScienceDaily”, σε αντίθεση με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και τον τρόπο που αυτός αντιδράει όταν συνδέει γνωστά πράγματα, ο εγκέφαλος των σκύλων έδειξε πολύ αυξημένη δραστηριότητα στην εμφάνιση των άγνωστων πραγμάτων και στο άκουσμα της λέξης που έλεγαν για αυτά οι κηδεμόνες τους. Η δραστηριότητα μάλιστα αυτή ήταν μεγαλύτερη από αυτή που έκανε ο εγκέφαλός τους όταν έβλεπε γνωστά πράγματα και άκουγε το σωστό για κάθε πράγμα όνομα.

Αυτό βέβαια ίσως ακούγεται κάπως μπερδεμένο και χαζό, όμως οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος των ζώων δουλεύει πολύ πιο σκληρά όταν προσπαθεί να καταλάβει τι εννοεί ο κηδεμόνας τους με τις άγνωστες λέξεις. Ή τι πιθανόν επιθυμεί ο κηδεμόνας τους λέγοντάς τους αυτές τις λέξεις τις οποίες δεν γνωρίζουν. Με άλλα λόγια: Όταν λέμε κάτι που ο σκύλος μας δεν πολυκαταλαβαίνει, αυτός προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να καταλάβει ώστε να μας ευχαριστήσει.

Για αυτό εσείς που πιστεύετε ότι ο αγαπημένος σας σκύλος καταλαβαίνει τι του λέτε έχετε σχεδόν δίκιο. Πρέπει όμως να βρείτε και τον κατάλληλο τρόπο για να τον μάθετε αυτό που θέλετε. Και αυτό είναι κάτι που το έδειξε η πιο πάνω έρευνα: Όταν δηλαδή προσπαθείτε να διδάξετε το σκύλο σας να κάνει διάφορα πράγματα λέγοντάς του, για παράδειγμα, “κάτσε” ή “έλα εδώ”, πιθανόν δεν σκέφτεστε άλλους τρόπους εκπαίδευσης. Οι ειδικοί αναφέρουν: “Όταν οι άνθρωποι θέλουν να διδάξουν το σκύλο τους κάτι, προτιμούν να το κάνουν μόνο με την ομιλία. Από την πλευρά όμως του σκύλου, το να συνδυάζεται αυτό με κάτι οπτικό, είναι κάτι που τον βοηθάει στο να μάθει αυτό που θέλετε καλύτερα και πιο εύκολα”.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Επιθυμείτε να μάθετε το σκύλο σας να κάθεται κάτω; Κρατήστε την παλάμη του χεριού σας δίπλα στο σώμα σας, φέρτε τη και ακουμπήστε τη σιγά σιγά παράλληλα με το έδαφος. Για να δει ταυτόχρονα με αυτό που του λέτε και την κίνηση. Και με τον καιρό να αρχίσει να τη μιμείται.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον αυτής της έρευνας είναι ότι τα σκυλιά, που έχουν διδαχθεί κάποια βασικά πράγματα, καταλαβαίνουν τι τους λέτε όπως και να το λέτε. Για παράδειγμα, αν τους λέτε “είσαι κακό παιδί” αλλά ο τόνος της φωνής σας είναι γλυκός και χαρούμενος, αυτά, για κάποιον λόγο, είναι σε θέση να καταλάβουν τι τους λέτε. Έστω και αν ο τόνος της φωνής σας δεν είναι ο κατάλληλος. Αυτό είναι κάτι κοινό με εμάς τους ανθρώπους. Το ότι δηλαδή διαχωρίζουν το νόημα των γνωστών λόγων όποιος και να είναι ο τόνος της φωνής.

Τέλος το να “συζητάτε” με το σκύλο σας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για αυτόν. Μιλώντας του βελτιώνεται η προσοχή του και δυναμώνει η σχέση ανάμεσά σας. Η κουβεντούλα σας μαζί του κάνει μόνο καλό. Και ας σας νομίζουν κάποιοι γραφικούς. Αν είχαν και αυτοί ένα ζωάκι, θα σας καταλάβαιναν. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

ΑΠΟ https://petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...