ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Νέοι δασικοί χάρτες: Πότε και για ποιες περιοχές ξεκινούν οι αναρτήσεις


  • 13 Ιανουαρίου 2021 - 14:17

Από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει εκ νέου ανάρτηση των αναμορφωμένων και διορθωμένων δασικών χαρτών.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως από τη στιγμή που θα βγουν στον αέρα ανά διεύθυνση δασών, οι πολίτες θα έχουν περί τις 105 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους.

Αναλυτικά, στις 15 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η ανάρτηση δασικών χαρτών για τις περιοχές: Καβάλα, Πιερία, Δράμα, Αρκαδία, Καστοριά, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθος.

Τη σκυτάλη θα πάρουν στις 22 Ιανουαρίου οι περιοχές: Εύβοια, Φωκίδα, Αθήνα, Κέρκυρα, Σάμος, Αργολίδα, Κόρινθος και Φλώρινα.

 Οι αναρτήσεις θα συνεχιστούν στις 29 Ιανουαρίου, 5, 12 και 19 Φεβρουαρίου, με την αυλαία να πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου με Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αχαΐα, Λακωνία, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς, Μαγνησία, Δυτική Αττική, Πειραιά και Ανατολική Αττική.

Τι αλλάζει

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», με τα νέα δεδομένα, εκτός του ότι θα γίνει εκ νέου ανάρτηση όλων των δασικών χαρτών -δηλαδή και των οικιστικών πυκνώσεων που είχαν αρχικά εξαιρεθεί αλλά και εκείνων που φαίνονταν δασικά χωρίς να είναι-, ενισχύονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, αυστηριοποιείται το πλαίσιο ελέγχου, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες καλούνται να «τρέξουν» τη διαδικασία ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, που είχαν προσφύγει περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως σχολίασε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, η διαδικασία πρόκειται να εξελιχθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Τα 15 SOS για τους πολίτες 

Τα SOS σε 15 ερωτήσεις-απαντήσεις για το θέμα των νέων δασικών χαρτών δίνει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η αγρονόμος-τοπογράφος- μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή. Αναλυτικά:

1. Πώς γίνεται η εξέταση των αντιρρήσεων από τις επιτροπές (ΕΠΕΑ); 

Για να διευκολύνει το έργο των Επιτροπών και για να αποφευχθούν λάθη και αδικίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε οδηγό με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ΕΠΕΑ. Σύμφωνα με τον οδηγό, θα πρέπει να υπάρχει από την Επιτροπή μία ομαδοποίηση των αντιρρήσεων ανά περιοχή και με κοινά κατά το δυνατόν φυσιογεωγραφικά χαρακτηριστικά και χρήσεις, ώστε να εξετάζονται μαζί αντιρρήσεις που είναι όµορες ή ακόμα και οµοειδείς περιπτώσεις. Επίσης, θα πρέπει να εξετάζεται η φωτοερμηνεία του χάρτη, η γενική µεταβολή των χρήσεων γης από την παλαιότερη αεροφωτογράφηση και µετά, τυχόν διοικητικές πράξεις προστασίας, διαχείρισης και ανάπτυξης για την περιοχή και άλλα στοιχεία που αφορούν στην υπό εξέταση έκταση.

2. Ποια κτίσματα «σώζονται» και οι εκτάσεις τους αφαιρούνται από τον δασικό χάρτη; 

Κτίσματα για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες από την Πολεοδομία ή τη Χωροφυλακή ή την Αστυνομία.

3. Τι γίνεται με τα αγροτεμάχια στα οποία εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, χωρίς όμως να έχουν υλοποιηθεί, αποχαρακτηρίζονται από δασικές εκτάσεις; 

Αποχαρακτηρίζονται εκτάσεις των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μετά το 1975 και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ανακληθεί ή ακυρωθεί «ακόμη και αν δεν έχουν υλοποιηθεί».

4. Αποχαρακτηρίζονται μόνο τα κτίσματα ή και τα αγροτεμάχια που τα περιβάλλουν; 

Μαζί με τα κτίσματα εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία και η αναγκαία επιφάνειά τους, δηλαδή εκείνη που αντιστοιχεί στα εγκεκριμένα μεγέθη δόμησης και κάλυψης της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας.

5. Η οικοδομική άδεια πρέπει να αφορά μόνο κατοικία;

Αυτό εξαρτάται από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας. Α) Για οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν από το έτος 1975, αφορά εκτός κατοικίας και άλλες χρήσεις, π.χ. αποθήκη, ξενοδοχείο κ.λπ. Β) Για όσες άδειες εκδόθηκαν μετά το 1975, αφορά οικοδομικές άδειες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ και όχι και για άλλες χρήσεις.

6. Γίνονται δεκτές οι δημοτικές/κοινοτικές άδειες που αφορούσαν άδειες περίφραξης; 

Όχι. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου άδειες που έχουν εκδοθεί από τις δημοτικές ή κοινοτικές αρχές για δομικές εργασίες μικρής κλίμακας (περιφράξεις, περιτοιχίσεις, επισκευές ή εσωτερικές διαρρυθμίσεις, αποθήκες).

7. Οι οικοδομικές άδειες για περιτοίχιση από την πολεοδομία γίνονται δεκτές;

Όχι. Δεν γίνονται δεκτές και οι οικοδομικές άδειες περιτοίχισης που εκδόθηκαν προ και μετά του έτους 1975 από την πολεοδομία.

8. Γίνεται δεκτή οικοδομική άδεια που εκδόθηκε σε χαρακτηρισμένη ως χορτολιβαδική έκταση; 

Ναι. Σε περίπτωση, όμως, που δεν προκύπτει η ύπαρξη εμπράγματου δικαιώματος του Δημοσίου επ’ αυτής. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι σε περίπτωση έκδοσης πολιτικών αποφάσεων με τις οποίες κρίθηκε αμετάκλητα η κυριότητα του Δημοσίου επί χορτολιβαδικών εκτάσεων πρέπει να λαμβάνονται τα προβλεπόμενα από την Πολιτική Δικονομία μέτρα για την αναγκαστική εκτέλεση αυτών.

9.Τι γίνεται με τα κτίσματα που κτίστηκαν προ του έτους 1955; 

Εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας μόνο το υφιστάμενο προ του 55’ κτίσμα και όχι όλη η έκταση που το περιβάλλει.

10. Τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν αρχικά σε περιοχές εντός οικισμού και στη συνέχεια κατέπεσαν τα όρια με δικαστικές αποφάσεις και σήμερα θεωρούνται εκτός σχεδίου και φέρουν δασική βλάστηση;

Επειδή ο διοικούμενος δεν ευθύνεται για το λάθος της Διοίκησης, θεωρείται νόμιμη η οικοδομική άδεια και εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας η αναγκαία έκταση για την εφαρμογή της οικοδομικής αδείας.

11. Τι ισχύει για κληροτεμάχιο με οικοδομική άδεια; 

Εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας η αναγκαία επιφάνεια για την εφαρμογή της αδείας, υπό τον όρο πλήρωσης των λοιπών προϋποθέσεων που τίθενται από το νόμο. Επίσης, κληροτεμάχιο χαρακτηρισμένο ως δασικό με Πράξη Χαρακτηρισμού (απόδοση στον δασικό χάρτη ως ΠΔ) και με οικοδομική άδεια εφόσον η άδεια αυτή είναι προ του 1975, τότε η αναγκαία επιφάνεια εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία. Η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τις νεότερες μετά το έτος 1975 οικοδομικές άδειες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ και με βάση το ενιαίο της Διοίκησης, εφόσον το κτίσμα έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, η οποία δεν έχει ανακληθεί και δεν έχει ακυρωθεί, δεν δύναται να κατεδαφιστεί, κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.

12. Τι γίνεται με τις οικοδομικές άδειες επί εκτάσεων των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει αμετάκλητα κριθεί δικαστικά υπέρ του Δημοσίου;

Σε αυτήν την περίπτωση τυχόν εξαίρεση της αναγκαίας έκτασης από τη δασική νομοθεσία, κατ’ επίκληση της αδείας, δεν ασκεί επιρροή επί του δημόσιου χαρακτήρα αυτής, καθόσον η κρίση του πολιτικού δικαστηρίου περί του δασικού χαρακτήρα είναι παρεμπίπτουσα.

13. Οι άδειες που εξέδωσε η Αστυνομία είναι νόμιμες; 

Θεωρούνται νόμιμες όσες εκδόθηκαν από τους οικείους Σταθμούς Χωροφυλακής/Αστυνομικά Τμήματα, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

14. Έχω σπίτι με νόμιμη οικοδομική άδεια, όμως έκτισα και αυθαίρετα τα οποία τακτοποίησα. Αυτή η έκταση θα αποχαρακτηριστεί; 

Κατασκευές καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής αδείας, εάν βρίσκονται στην αναγκαία έκταση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οικοδομικής αδείας, τότε εξαιρείται από τη δασική νομοθεσία. Αλλιώς, εάν δηλαδή βρίσκονται εκτός της αναγκαίας επιφάνειας, σε έκταση δασικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν πολεοδομικά.

15. Εξαιρούνται τα αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν με το Νόμο 1337/83 (Νόμος Τρίτση) και άλλους νόμους αυθαιρέτων; 

Όχι. Οι δασικές εκτάσεις στις οποίες έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα, που εξαιρέθηκαν από την κατεδάφιση μετά το 1975, κατ’ εφαρμογή των εκάστοτε ισχυουσών σχετικών διατάξεων των Νόμων 720/1977, 1337/1983, 1577/1985, 4014/2011, 4178/2013 και 4495/17, δεν αποχαρακτηρίζονται, διότι όλοι αναφέρουν ότι τα κτίσματα δεν πρέπει να βρίσκονται εντός δασικής έκτασης.

Ποιες αγροτικές εκτάσεις αποχαρακτηρίζονται 

Εκτάσεις που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα με πράξεις της Διοίκησης, που είναι:

Αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων για το σύνολο των παραχωρηθέντων κληροτεμαχίων, ιδιοκτησιών που εξαιρέθηκαν στο σύνολό τους υπέρ ιδιοκτητών, καθώς και διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις για τις οποίες αποδόθηκε αγροτική, γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.

  1. Παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων εκδοθέντα κατ’ εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας.
  2. Αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα.
  3. Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας ή νομάρχη, με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες για κατάτμηση-αγοραπωλησία αγροτικών εκτάσεων με αγροτική, γεωργική ή κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική) χρήση.
  4. Αποφάσεις του υπουργού Γεωργίας περί παραχώρησης γαιών σύμφωνα με τις διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα.
  5. Άδειες του υπουργού Γεωργίας για σύναψη συμφωνιών εκούσιας μεταβίβασης καλλιεργήσιμων εκτάσεων προς ακτήμονες καλλιεργητές ή κύρωσης των ήδη συναφθεισών σύμφωνα με τον Αγροτικό Κώδικα.
  6. Aποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων περί παραχώρησης αγροτικών δημοσίων κτημάτων (Ιμλιακίων), μπασταινουχικών κτημάτων, εξαγορασθεισών εμφυτεύσεων και εμφυτευτικών γαιών Κρήτης.
  7. Αποφάσεις διάθεσης εξαγορασθέντων από το Δημόσιο κτημάτων δυνάμει ειδικών νόμων.
  8. Ειδικά Αγροτικά Μητρώα (Αμπελουργικό και Ελαιουργικό Μητρώο), στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις, οι οποίες καταλαμβάνονται από πράξεις της Διοίκησης, με παραπομπή σε αυτές.
  9. Διοικητικές πράξεις που αναφέρονται σε απαλλοτριώσεις και μεταβιβάσεις εκτάσεων με σκοπό τη βιομηχανική ή τουριστική ανάπτυξη ή άδειες εγκατάστασης παραγωγικών βιομηχανικών μονάδων ή τουριστικών μονάδων και σχετικές άδειες λειτουργίας τους.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.