ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Σκορπιός : Πράσινο φως για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στο νησί του Ωνάση


TANEA Team

Μεγάλη τουριστική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων θα υλοποιηθεί στο νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σκορπιό, που πουλήθηκε στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι

Ριμπολόβλεφ.

Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να αλλάξει την εικόνα του τουρισμού στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, που προβλέπει την έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου «Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας» στη νήσο Σκορπιός (ΦΕΚ 870 Δ’ / 31.12.2020).

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης «το υπουργείο Ανάπτυξης με εξαιρετικά ταχείς διαδικασίες προχώρησε στην έγκριση χωροθέτησης του επενδυτικού σχεδίου για τον Σκορπιό. Ένα έργο εμβληματικής σημασίας, το οποίο επίσης για αρκετό καιρό παρέμεινε στα συρτάρια και τώρα προχωρά για να δώσει στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία. Στηρίζουμε απόλυτα την επένδυση αυτή και με αγωνία περιμένουμε να την δούμε να υλοποιείται και να απολαμβάνει ο ελληνικός λαός».

Το επενδυτικό σχέδιο

Η επένδυση που θα αναπτυχθεί στο νησί Σκορπιός, από την εταιρεία ΜΥΚΗΝΑΙ ΑΕ, περιλαμβάνει κύριο τουριστικό συγκρότημα δυναμικότητας 84 κλινών, υποδομές ψυχαγωγίας με δυναμικότητα εξυπηρέτησης 250 επισκεπτών και υποδομές για την εξυπηρέτηση του προσωπικού

Το επενδυτικό σχέδιο του Ριμπολόβλεφ προβλέπει να κατασκευαστούν 20 έως 22 βίλες εμβαδού από 500 έως 1.200 τ.μ., σπα, προπονητικό κέντρο και εστιατόρια.

Όπως έχει γίνει γνωστό η οικογένεια Ριμπολόβλεφ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί επιπλέον 1.600 τ.μ. από τα συνολικά 20.000 τ.μ. που της επιτρέπουν οι όροι δόμησης. Σήμερα οι στεγασμένες επιφάνειες καταλαμβάνουν επιφάνεια 4.000 τ.μ. 


Πρόκειται για επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια και αφορά στην δημιουργία σύγχρονων πολυτελών τουριστικών υποδομών σε έκταση 161 στρεμμάτων στη νήσο Σκορπιός.

Η επένδυση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το κύριο τουριστικό συγκρότημα, κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, φάρμα, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο και επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 165 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του.

ΑΠΟ https://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: