ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Κάνουμε μπάνιο ή κουρεύουμε το σκυλάκο μας; Αυτά είναι τα 5 σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρουμε


14 Ιανουαρίου, 2021

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com) 

Αναμφισβήτητα μια από τις αγαπημένες στιγμές που μοιραζόμαστε με το σκυλάκο μας είναι όταν τον καλλωπίζουμε. Είτε αυτό σημαίνει μπάνιο είτε κούρεμα. Όπως μάλιστα το

χαιρόμαστε εμείς, άλλο τόσο το χαίρεται και εκείνος. Βέβαια υπάρχουν και κάποια σκυλάκια που δεν τρελαίνονται με όλη αυτή τη διαδικασία. Όμως τα περισσότερα δεν έχουν πρόβλημα.

Επειδή όμως δεν είμαστε επαγγελματίες groomers (εκτός και αν είμαστε), θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας 5 λεπτομέρειες που δεν πρέπει να κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο λεπτομέρειες. Γιατί αν δεν τις προσέξουμε, ενδέχεται να του κάνουμε ζημιά. Για να δούμε λοιπόν τι πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για τον καλλωπισμό του ζώου σας.

  1. Δεν πρέπει να τον κουρεύετε πολύ το καλοκαίρι

Μπορεί να ακούγεται σε κάποιους καλό, όμως συχνά δεν είναι, καθώς τα επιπλέον μαλλιά προστατεύουν το ζώο από τον ήλιο. Ένα ζώο κουρεμένο πολύ ενδέχεται να πάθει ηλίαση και να αρρωστήσει. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι οι ράτσες με διπλό στρώμα τριχώματος δεν θα πρέπει να κουρεύονται ποτέ. Το διπλό τρίχωμα λειτουργεί μονωτικά έναντι στο κρύο αλλά και τη ζέστη και συνεπώς παρέχει προστασία από τον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης με το κούρεμα είναι πιθανόν να καταστρέψουμε το διπλό αυτό στρώμα τριχώματος με αποτέλεσμα να μη δρα αποτελεσματικά ούτε και το χειμώνα.

2. Δεν πρέπει να πλένετε το εσωτερικό του αυτιού του

Πολλοί το κάνουν. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι το νερό έχει βακτήρια και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Για αυτό καλό θα είναι να μη βρέχετε το εσωτερικό του αυτιού του. Επίσης ποτέ δε πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες γιατί μπορεί να προκληθούν ζημιές. Έχουμε μαζί μας καθαρό βαμβάκι ή τυλίγουμε το δάκτυλό μας με καθαρή γάζα για να το χρησιμοποιήσουμε αντί για μπατονέτα. Στη δε μύτη το νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Οπότε καλό είναι να αποφεύγετε τα μάτια του, τα αυτιά του και τη μύτη του.

3. Μην τον ξεβγάζετε γρήγορα

Επίσης σημαντικό. Προσπαθήστε να τον ξεπλένετε καλά για να μη μείνουν υπολείμματα σαπουνιού στο σώμα. Υπάρχει περίπτωση να ερεθιστεί το δέρμα του και να αρχίσει να ξύνεται μέχρι να ματώσει. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να τον ξεβγάζουμε πολύ καλά και προσεκτικά χωρίς να αφήνουμε το παραμικρό ίχνος σαμπουάν. Μόλις δε τελειώσετε, βγάλτε το σκύλο από την μπανιέρα και σκουπίστε τον με μια μεγάλη πετσέτα.

4. Να τον βουρτσίζετε όταν ακόμα είναι νωπός

Καλό θα ήταν να χτενίσετε το σκυλάκο σας πριν ξεκινήσετε να τον κάνετε μπάνιο. Μετά το μπάνιο και όταν ακόμα είναι νωπός, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Οι πολλές χτένες μπορεί να τον πληγώσουν ή να τον πονέσουν. Μετά δύσκολα θα θέλει να ξανακάνει μπάνιο. Για αυτό πριν τον χτενίσετε, στεγνώστε τον όσο μπορείτε καλύτερα.

5. Δεν πρέπει να τον κάνετε κάθε μέρα μπάνιο

Πρέπει να ξέρουμε ότι σκύλος έχει στο δέρμα του φυσικά έλαια τα οποία τον προστατεύουν από φαγούρες, ερεθισμούς, ακόμα και κακοσμία. Το συχνό μπάνιο χωρίς λόγο του αφαιρεί τα προστατευτικά έλαια και μπορεί να του προκαλέσει διάφορα δερματικά προβλήματα. Επομένως ένα μπανάκι μια φορά τον μήνα, ίσως και λιγότερο, είναι αρκετό για το μέσο σκύλο. Αυτό βέβαια μπορεί να διαφοροποιηθεί λίγο ανάλογα με τη ράτσα του, την καθημερινή δραστηριότητά του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αν φροντίζουμε να βουρτσίζουμε τακτικά τον σκύλο μας ανάμεσα στα μπάνια, θα τον έχουμε πάντα καθαρό και λαμπερό!

ΑΠΟ  https://petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια: