ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

e-ΕΦΚΑ: Επίδομα ασθενείας για όσους νοσήσουν με κορονοϊό

Το επίδομα ασθενείας χορηγείται σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ νοσήσει από κορονοϊό. 

Διευκρινίσεις σχετικά με το επίδομα που δίνεται σε κάποιον που νοσεί με κοροναϊό, δίνει ο ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, το επίδομα ασθενείας χορηγείται απρόσκοπτα και σε περίπτωση που ο δικαιούχος ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ νοσήσει από κορονοϊό, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας.

Λόγω του ότι προφανώς ο ασθενής δεν μπορεί να προσκομίσει την απαιτούμενη ιατρική βεβαίωση κατά την περίοδο της ασθένειάς του, εφαρμόζεται η πάγια πρόβλεψη για την αντιμετώπιση ανυπαίτιου κωλύματος κατά την προσκόμισή της.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι στην προκειμένη περίπτωση η λήψη της ιατρικής γνωμάτευσης δεν είναι ευχερής, λόγω του περιορισμού (με υγειονομική και διοικητική εντολή), οι ασθενείς – δικαιούχοι ασφαλισμένοι προσκομίζουν τις ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδόθηκαν από τους ιατρούς τους, σε μεταγενέστερο χρόνο μετά την αποκατάσταση της υγείας τους και την άρση του περιορισμού.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση ασθενείας η ιατρική γνωμάτευση είναι αναγκαία για να καθορίσει τη σοβαρότητα της ασθένειας που μπορεί να κυμαίνεται σε ένα ευρύ φάσμα από παντελή έλλειψη συμπτωμάτων (εντελώς ασυμπτωματικός ασθενής που ενδέχεται να εργάζεται με τηλεργασία και επομένως δεν δικαιούται επίδομα) έως περιπτώσεις βαριάς νόσησης που απαιτούν νοσηλεία, και να προσδιορίσει τον αντίστοιχο χρόνο αποχής από την εργασία προκειμένου να καταβληθεί το αναλογούν επίδομα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ή ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, «τα ανωτέρω έχουν ήδη εφαρμοστεί χωρίς πρόβλημα σε πληθώρα περιπτώσεων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ που νόσησαν και, στη συνέχεια, έχουν ήδη υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, σε πείσμα ευφυολογημάτων, που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες, ενίοτε προς άγρα πελατών».

ΑΠΟ  https://24wro.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: