ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες θα φτιάξει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες


Του Χάρη Φλουδόπουλου.
Δευτέρα, 21-Δεκ-2020 08:19

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών, σε αρδευτικές λίμνες  ή σε

λίμνες που έχουν δημιουργηθεί σε ορυχεία άνθρακα. Πρόκειται για μια τεχνολογία που εμφανίζει πλεονεκτήματα όπως η σχετικά εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση αλλά και ο περιορισμός των απωλειών των υδάτων από εξάτμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα αναπτύξει την καινοτόμο αυτήν τεχνολογία φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα η θυγατρική της ΔΕΗ κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις πρώτες αιτήσεις πλωτών φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 50MW. Πρόκειται για έργα τα οποία θα εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας.

Παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε αιτήσεις έκδοσης βεβαίωσης αδειών για συμβατικά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 600MW. Με τις νέες αιτήσεις η ΔΕΗΑΝ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων ξεπερνά τα 6,5MW εκ των οποίων τα 2,5GW είναι φωτοβολταϊκά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει δρομολογήσει την έναρξη κατασκευής εντός των επόμενων 24 μηνών έργων ισχύος 500MW, που σημαίνει ότι η εταιρεία βρίσκεται εντός του στόχου για εγκατάσταση συνολικά 1,5GW έργων μέχρι το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 εκ των οποίων των 34% θα κατευθυνθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος της επιχείρησης είναι να πενταπλασιαστεί η παραγωγή ΑΠΕ από 0,3 σε 1,6TWh.

Σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 170MW έργων σε λειτουργία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται περί τα 0,1GW ενώ ακόμη 0,25GW είναι έτοιμα για κατασκευή. Επίσης σε διαδικασία προετοιμασίας για συμμετοχής σε διαγωνισμούς βρίσκονται 0,17GW ενώ τα project που ωριμάζουν και αφορούν σε ἐργα που θα εγκατασταθούν σε παλιά λιγνιτικά πεδία φτάνουν τα 0,8GW.

ΑΠΟ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: