ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Σε Ισραηλινούς το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πιλότων στην Καλαμάτα


  Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 08:50

Το Ισραήλ αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και τον έλεγχο του όποιου εκπαιδευτικού κέντρου δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, σύμφωνα με

κυβερνητική απόφαση που ελήφθη πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με το defencenet.gr, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της καναδικής CAE που θεωρείται ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός ιδιωτικός φορές της Δύσης, η οποία πρόσθεσε την τελευταία στιγμή και την ισραηλινή ΙΑΙ σε μια προσπάθεια να «ισορροπήσει» την ισραηλινή επιρροή στην κυβέρνηση, χωρίς πάντως να το καταφέρει, παρά το γεγονός ότι σε τεχνικό επίπεδο ήταν σαφώς καλύτερη, αν και υψηλότερου κόστους.
Η ισραηλινή «σφήνα», που τελικά απέδωσε, έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στο Ισραήλ πριν από επτά μήνες.
Είναι η πρώτη φορά που ΝΑΤΟϊκό κράτος αναθέτει την εκπαίδευση των χειριστών του σε χώρα εκτός ΝΑΤΟ.

Βάσει της συμφωνίας οι Ισραηλινοί θα ενοικιάσουν στην Ελλάδα αριθμό M-346 Master (το αντίγραφο του ρωσικού YAK-130 με το οποίο έχουν κοινή ρίζα, χωρίς τις μαχητικές ικανότητες του ρωσικού αεροσκάφους) της Leonardo (που θα προμηθευτούν οι ίδιοι) αντικαθιστώντας τα «αρχαία» Buckeye (20 χρόνια μετά την κανονική ημερομηνία απόσυρσής τους!) και θα επαναφέρει έναν αριθμό (15) αεροσκάφη Τ-6Α αρχικού σταδίου, σε επιχειρησιακή ικανότητα (τώρα ζήτημα είναι αν πετούν 3-5 αεροσκάφη).
Για την Πολεμική Αεροπορία είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που δεν προχωρά σε αγορά νέων αεροσκαφών LIFT, αλλά σε ενοικίασή τους από ένα ανάδοχο ο οποίος θα αναλάβει την παροχή συνολικά του εκπαιδευτικού έργου σε υλικοτεχνική υποδοχή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...
Είναι άγνωστες οι λεπτομέρειες της πρότασης, δηλαδή πόσα αεροσκάφη Μ-346 θα έρθουν στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, για πόσα χρόνια θα έχει διάρκεια η σύμβαση, πόσες ώρες θα μπορούν να προσφέρουν, αν θα υπάρχουν Έλληνες και Ισραηλινοί ή μόνο Έλληνες εκπαιδευτές κ.ά.
Άγνωστο είναι επίσης εάν θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Ιταλική Αεροπορία και η αποστολή ανθυποσμηναγών εκεί, για εκπαίδευση, όπως γίνεται σήμερα.
Σε γεωστρατηγικό επίπεδο η ανάθεση ελπίζεται να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών απέναντι στη Τουρκία.
Επίσης λόγω του ιδιαίτερα κομβικού χαρακτήρα που έχει η ανάληψη των εκπαιδευτών της ΠΑ (για πρώτη φορά ανατίθεται σε ξένο φορέα η εκπαίδευση των χειριστών της ΠΑ εντός Ελλάδος) και της βαθιάς γνώσης που θα αποκτήσει ο εκπαιδευτικός φορέας στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού της ΠΑ, ελπίζεται να μην υπάρξει ποτέ προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ...

ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: