ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Πολεμικό Ναυτικό: Έρχονται ελικόπτερα Romeo και τορπίλες – Τι ισχύει για τις φρεγάτες


3 Νοεμβρίου 2020 18:25

 

 

 

Ο… εφιάλτης των Τούρκων ενισχύεται! Πανίσχυρος ο ελληνικός Στόλος, συνεχίζει να κυριαρχεί σε Αιγαίο και ανατολική

Μεσόγειο

Με το τουρκικό καθεστώς να εμμένει στην επιθετική τακτική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν να απειλεί με εμπόλεμη σύρραξη τη χώρα μας και με νέο Αττίλα τη Μεγαλόνησο, η Αθήνα δεν έχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν με ταχύτατες διαδικασίες τα εξοπλιστικά, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την άμεση ενίσχυση των τριών Κλάδων.

Προτεραιότητες αποτελούν η επίσπευση της απόκτησης των Rafale και των νέων φρεγατών, αλλά και η συντήρηση και εκσυγχρονισμός όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την… μερίδα του λέοντος από το «πακέτο» των εξοπλιστικών θα πάρει – δικαίως – το Πολεμικό Ναυτικό, μιας και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος απέναντι στην Τουρκία και οι ανάγκες ενίσχυσης είναι αναμφισβήτητα τεράστιες και απαιτείται να υλοποιηθούν άμεσα.

Η διαδικασία για την απόκτηση νέων φρεγατών φαίνεται να «ξεκολλάει», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προβάδισμα στην… κούρσα για το νέο ελληνικό πλοίο έχουν οι αμερικανικές LCS. Η τελική απόφαση δεν έχει ωστόσο ληφθεί ακόμα και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του νέου πλοίου, θα είναι τόσο τα χαρακτηριστικά και οι τεχνικές προδιαγραφές, όσο και η δυνατότητα κατασκευής σε ελληνικά ναυπηγεία, αλλά και η παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή μεταχειρισμένων μονάδων οι οποίες θα μπορούν άμεσα να ενσωματωθούν επιχειρησιακά στη δύναμη του Στόλου.

Όπως γράψαμε και την Κυριακή (01.11) ήδη «τρέχει» το πρόγραμμα για την απόκτηση 36 νέων γερμανικών τορπιλών βαρέως τύπου για τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, ενώ η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό μέρους των παλεών τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα ελληνικά υποβρύχια από τη δεκαετία του ‘80.

Η Ελλάδα ωστόσο θέλει να παραμείνει κυρίαρχη στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο του Αιγαίου και για το λόγο αυτό προχωρά με διαδικασίες fast track στην απόκτηση τεσσάρων υπερσύγχρονων αμερικανικών ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R.


Πρόκειται για τα περίφημα ελικόπτερα Romeo, τα καλύτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξοπλισμένα με sonar και ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας, συστήματα αυτοπροστασίας και μεγάλη αυτονομία.

Με την αγορά των συγκεκριμένων ελικοπτέρων η Ελλάδα αποκτά σαφές προβάδισμα στον «αθόρυβο πόλεμο» του Αρχιπελάγους, με το συνολικό κόστος των Romeo να αγγίζει τα 295 εκ δολάρια. Η τιμή αυτή περιλαμβάνει το πλήρες πακέτο της απόκτησης των τεσσάρων ελικοπτέρων. Πιο συγκεκριμένα, η Government to Government συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αφορά το «κουφάρι» του ελικοπτέρου, αριθμό όπλων, συσκευές ελέγχου, την εκπαίδευση, και την τεχνική υποστήριξη,

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ακόμη τριών ελικοτέρων MH-60R. Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θα αποστείλει LOR(Letter of Request) στους Αμερικανούς για τα άλλα τρία ελικόπτερα, με στόχο μέσα στα επόμενα χρόνια το Πολεμικό μας Ναυτικό να έχει συνολικά επτά ελικόπτερα MH-60R ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα πρέπει να είναι συμβατά με τις νέες φρεγάτες που θα αποκτηθούν, ώστε να μπορούν να επιχειρούν από αυτές. Τέλος, υπενθυμίζουμε πως προχωρά και η υποστήριξη των έντεκα ελληνικών ελικοπτέρων S-70 τα όποια αποτελούν τα πιο ισχυρά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Στόλου μας σήμερα.

Αθόρυβα, με απόλυτο επαγγελματισμό και αξιοθαύμαστη ναυτοσύνη το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταφέρει όχι απλά να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυτές τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, αλλά και να προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους γείτονες. Αφενός γιατί κρατά «αόρατα» τα δικά του υποβρύχια και αφετέρου γιατί τα δικά του ελικόπτερα και αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες για τα τουρκικά υποβρύχια.

Η Ελλάδα λοιπόν επενδύει στον Στόλο και τον καθιστά απόλυτο κυρίαρχο σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

ΑΠΟ https://24wro.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.