ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

8 Ιδέες: Τι να κάνω στην καραντίνα;


11:39 - 13 Νοέμβριος 2020

 

Οι περιορισμοί είναι αρκετοί, ο ελεύθερος χρόνος άπλετος, σε σημείο που νιώθεις ότι δεν έχεις τι άλλο να κάνεις στην καραντίνα. Ωστόσο ο χρόνος μπορεί να γεμίσει με αρκετές δραστηριότητες. Έχουμε σίγουρα

πολλοί από εμάς σκεφτεί κατά διαστήματα ιδέες για το «τι να κάνω στην καραντίνα». 

Συγκεντρώσαμε λοιπόν αρκετές τέτοιες ιδέες σε μια λίστα για να διευκολύνουμε την αναζήτησή σας 

Τι να κάνω στην καραντίνα;

Δες ταινίες και σειρές. Στο διαδίκτυο θα βρεις αρκετές πλατφόρμες και ιστοσελίδες που προσφέρουν δωρεάν ταινίες τις οποίες μπορείς να παρακολουθήσεις από την άνεση του σπιτιού σου.

Διάβασε βιβλία – μια επίσης δημοφιλής δραστηριότητα. Είτε διαδικτυακά, αφού και πάλι υπάρχουν πλατφόρμες και ιστοσελίδες που εξυπηρετούν αυτό το σκόπό είτε επιλέγοντας ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σου.

Παρακολούθησε online μαθήματα. Διάφορα πανεπιστήμια εν μέσω καραντίνας προσφέρουν μαθήματα ή σεμινάρια δωρεάν στο διαδίκτυο σε μια μεγάλη ποικιλία ώστε ο καθένας να βρει αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει.

Ανανέωσε τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Μια εύκολη ιδέα για να γεμίσεις το χρόνο σου εν μέσω καραντίνας είναι οι αλλαγές στη διακόσμηση του σπιτιού σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αλλαγή της θέσης των επίπλων στα δωμάτια ή ακόμα και τη δημιουργία μαξιλαριών, κεριών και άλλων κατασκευών. 

Ασχολείσου με τη μαγειρική. Η μαγειρική μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δημιουργική. Δοκίμασε να φτιάξεις φαγητά που δεν έχεις μαγειρέψει ποτέ ξανά ή να κάνεις τη δική σου παραλλαγή σε μια αγαπημένη συνταγή. Έτσι θα περάσεις δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου, θα φας πιο υγιεινά – σε σχέση με το να έτρωγες junk food – και ίσως κάνεις και οικονομί 

Κάνε γυμναστική. Η γυμναστική στην καραντίνα έχει πολλά οφέλη. Μπορείς να γυμναστείς κάνοντας περπάτημα ή ακόμα και στο σπίτι χωρίς εξοπλισμό. 

Μίλα με φίλους που έχεις χαθεί. Η προσωπική επικοινωνία είναι ίσως αυτή που έχεις περισσότερο ανάγκη στην καραντίνα. Και αφού έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο αξιοποίησέ τον για να μιλήσεις με φίλους που έχεις καιρό να τα πεις ή ακόμα καλύτερα και με την οικογένειά σου.

Άκου μουσική. Ίσως αυτό το κάνεις ήδη, αλλά έχεις την ευκαιρία να… ψαχτείς περισσότερο. Ανακάλυψε νέα τραγούδια, βρες νέα είδη μουσικής που μπορεί να σου αρέσουν. Αν θες κάτι ακόμα πιο προτότυπο που να περιλαμβάνει μουσική – και συγχρόνως μια διέξοδο από την καθημερινότητα – άκου ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο!

Κάνε ένα διαδικτυακό ταξίδι. Τα ταξίδια είναι εκείνα που μπορεί να νιώθεις ότι στερείσαι πιο έντονα. Η ασφάλεια όμως είναι πιο σημαντική από ποτέ, για αυτό προς το παρόν μπορείς να αρκεστείς στις δυνατότητες του διαδικτύου. Όποιος κι αν είναι ο αγαπημένος σου προορισμός σίγουρα θα βρεις το υλικό εκείνο που θα σε κάνει να ταξιδέψεις… έστω και νοερά. Εμείς θα προτείνουμε μια βόλτα στο αγαπημένο Λονδίνο. 

ΑΠΟ  https://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.