ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Θέλει η γατούλα σας να κοιμάται μαζί σας; Αυτοί είναι οι 5 λόγοι


 9 Νοεμβρίου, 2020

Δεν ξέρω για εσάς αλλά για εμένα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ζεσταθείς το

χειμώνα είναι να κοιμηθείς μαζί με τη γάτα σου. Πρόκειται για μια ζωντανή ηλεκτρική κουβέρτα που, ταυτόχρονα με τη ζέστη που εκπέμπει, μας νανουρίζει και με εκείνο το χαρακτηριστικό χαλαρωτικό γουργούρισμα.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Αυτά όμως από την πλευρά μας. Η δική τους πλευρά τι λέει; Γιατί δεν αρέσει μόνο σε εμάς να κοιμόμαστε μαζί τους αλλά και εκείνες κάνουν τα πάντα για να στρογγυλοκάτσουν σε μια γωνιά του κρεβατιού μας. Αν είστε από αυτούς που θέλουν να μάθουν για ποιους λόγους η γατούλα τους θέλει να κοιμάται μαζί τους, δεν έχουν παρά να συνεχίσουν να διαβάζουν το κείμενο. Γιατί ναι, καλά φαντάζεστε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι. Όμως οι πιο σημαντικοί είναι οι εξής 5:

  1. Για ζέστη

Οι γάτες ως γνωστόν αγαπούν τη ζέστη και δεν θέλουν να εκτίθενται σε κρύα. Το χειμώνα ψάχνουν να βρουν τα κατάλληλα μέρη στο σπίτι για να ξαπλώσουν. Αυτά τα μέρη μπορεί να είναι τα καλοριφέρ, πολυθρόνες ή ένα χαλάκι δίπλα στο αναμμένο τζάκι, πάνω σε κουβέρτες ή τα πουλόβερ μας, κάτω στο πάτωμα, σε σημείο που μπαίνει μια ηλιαχτίδα. Το κρεβάτι μας λοιπόν είναι το ιδανικό μέρος για εκείνες. Χώνονται μέσα και ξεχνούν από τη ζέστη να σηκωθούν.

2. Για άνεση 

Σε ένα κρεβάτι δεν χρειάζεται να στριμωχτούν καθώς το καταλαμβάνουν όλο. Εκεί θα πάρουν τον ύπνο τους (κοιμούνται περίπου 15 ώρες τη μέρα) τεντωμένες. Άνετα, ωραία και καθαρά. Και με εσάς σε μια μικρή γωνίτσα.

3. Για ασφάλεια

Ο παράγοντας ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντικός στις γάτες. Και μπορεί να κοιμούνται ατελείωτες ώρες, όμως είναι μονίμως αλέρτ. Για αυτό δεν ξαπλώνουν οπουδήποτε και με οποιονδήποτε. Στο κρεβάτι ή όπου αλλού που είστε ξαπλωμένοι εσείς νιώθουν ασφαλείς και σίγουρες ότι δεν θα κινδυνέψουν από κάτι. Όταν νιώθεις ασφαλής και σίγουρος, κάνεις και τον καλύτερο ύπνο. Τα έχουν όλα μελετήσει. Δεν είναι τυχαία.

4. Λόγω του ότι είναι κυριαρχικές 

Οι γάτες είναι κυριαρχικά ζώα. Θέλουν το χώρο τους, το μέρος τους. Εκεί που θα είναι βασίλισσες. Αυτός είναι και ένας λόγος που κοιμούνται μαζί μας. Θεωρούν ότι το κρεβάτι μας ή ο καναπές μας τους ανήκουν. Και ότι και εμείς τους ανήκουμε. Και, εδώ πού τα λέμε, σωστά θεωρούν.

5. Μας αγαπούν

Δεν θα μπορούσε να μην είναι και αυτός ένας λόγος. Γιατί μπορεί να δείχνουν μοναχικές και αντικοινωνικές, όμως στην πραγματικότητα είναι εξαρτημένες από εμάς. Το βλέπουμε άλλωστε και όταν λείπουμε από το σπίτι. Οι γάτες επιζητούν την παρέα και αγαπούν τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουν. Είδατε τι χαρούλες κάνουν όταν ανεβαίνουν να κοιμηθούν στο κρεβάτι μας; Ανεβαίνουν πάνω μας, μας γλείφουν, μας “ζυμώνουν”, στριφογυρίζουν πέρα δώθε και γουργουρίζουν.

Το να κοιμάστε με τη γατούλα σας είναι εκτός από τρυφερό και ευεργετικό για την υγεία σας καθώς χαλαρώνετε και σας φεύγει μεγάλο μέρος από το στρες που κουβαλάτε. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται με προϋποθέσεις: να της έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και όλα τα εμβόλια που χρειάζεται, κάτι που θα γράφουμε συχνά γιατί δυστυχώς πολλοί δεν το θεωρούν δεδομένο.

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...