ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Έχετε κουνελάκι για κατοικίδιο; Τι πρέπει να προσέξετε

10 Ιουνίου, 2020







Μπορεί τα κουνέλια να είναι αξιαγάπητα αλλά η φροντίδα τους έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Αυτά τα όμορφα και κοινωνικά ζώα είναι θαυμάσια συντροφιά για τους
ανθρώπους που παίρνουν το χρόνο να μάθουν τις ανάγκες τους. Αν και η φροντίδα τους δεν είναι κάτι δύσκολο, τα κουνέλια έχουν μακρά διάρκεια ζωής – περισσότερο από 10 χρόνια – και πολλές απαιτήσεις. Όποιος σκέφτεται να προσθέσει ενα κουνέλι στην οικογένειά του θα πρέπει να έχει υπόψη του αυτές τις απαιτήσεις πριν λάβει μια απόφαση. Εδώ είναι μερικές γρήγορες συμβουλές για να ξεκινήσετε:

Σπίτι Μου, Σπιτάκι Μου

Εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου;

Κάθε ιδιοκτήτης κουνελιού θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ασφαλέστερο μέρος για να ζει ένα κουνέλι είναι σε εσωτερικό χώρο. Τα κουνέλια δεν πρέπει να μένουν σε εξωτερικούς χώρους. Τα κατοικίδια κουνέλια είναι διαφορετικά από τους άγριους συγγενείς ​​τους και δεν αντέχουν τις ακραίες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον κινδυνεύουν από αρπακτικά ζώα ακόμη κι αν είναι προστατευμένα από μια ενδεχόμενη επίθεση: και μόνο η θέα ή ο ήχος ενός άγριου ζώου μπορεί να προκαλέσει στα κουνέλια τόσο πολύ άγχος που μπορούν να υποστούν καρδιακή προσβολή και κυριολεκτικά να πεθάνουν από το φόβο τους.

Σε κλουβί ή ελεύθερα;

Είτε έχετε αποφασίσει να αφήσετε το κουνέλι σας να περιφέρεται ελεύθερο παντού στο σπίτι σας είτε σε μια περιορισμένη περιοχή, είναι σημαντικό να κάνετε τα πάντα στο σπίτι ασφαλή για αυτό. Επειδή στα κουνέλια αρέσει να μασάνε, βεβαιωθείτε ότι όλα τα ηλεκτρικά καλώδια είναι μακριά τους – το να μασήσει κάποιο συνδεδεμένο καλώδιο μπορεί να αποβεί μοιραίο για το μικρό σας φίλο.
Το μάσημα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δηλητηρίαση αν αφήσετε τα λάθος αντικείμενα έξω ή σε ξεκλείδωτα χαμηλά ντουλάπια. Εκτός από τις προφανείς τοξικές ουσίες, όπως εντομοκτόνα, ποντικοφάρμακα, και είδη καθαρισμού, πρέπει να γνωρίζετε ότι κοινά φυτά, όπως η αλόη, η αζαλέα, ο κρίνος, και αρκετοί βολβοί μπορεί να είναι δηλητηριώδη για τα κουνέλια.

Σε περίπτωση που το κρατήσετε σε κλουβί, έχετε υπόψη σας ότι τα κουνέλια χρειάζονται πολύ χώρο για να κινούνται ελεύθερα. Το κλουβί του κουνελιού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε φορές το μέγεθός του. Το κουνέλι σας θα πρέπει να είναι σε θέση να τεντωθεί πλήρως και να σηκώνεται στα πίσω πόδια του χωρίς να χτυπά το κεφάλι του στην κορυφή του κλουβιού. Επιπλέον, τα κλουβιά με συρμάτινο πάτωμα είναι ακατάλληλα για τα κουνέλια αφού τα πόδια τους δεν έχουν προστατευτικά μαξιλαράκια όπως αυτά των σκυλιών και των γατιών.

Αν τελικά πάρετε συρμάτινο κλουβί, θα πρέπει να καλύψετε το πάτωμα με χαρτόνι ή άλλο υλικό. Επίσης τοποθετήστε ένα χαρτόκουτο στο κλουβί, ώστε να έχει ένα άνετο μέρος να κρυφτεί και σεβαστείτε την ανάγκη του για ησυχία (τα κουνέλια συνήθως κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, και έχουν όρεξη για παιχνίδια το πρωί και το σούρουπο).

Όταν τα κουνέλια μένουν σε κλουβί, πρέπει να τα αφήνετε έξω για αρκετές ώρες κάθε μέρα για να ασκούνται. Εκτός από το να τρέχουν και να πηδούν, τους αρέσει πολύ και να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να παίξετε και να αλληλεπιδράσετε μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι έχουν μια ασφαλή περιοχή να παίξουν και να εξερευνήσουν.

Ισορροπημένη διατροφή

Τα κουνέλια έχουν πολύπλοκο πεπτικό σύστημα, για αυτό είναι πολύ σημαντικό το να λαμβάνουν τη σωστή τροφή. Πολλά προβλήματα υγείας σε κουνέλια προκαλούνται από τρόφιμα που είναι ασύμβατα με την πεπτική τους φυσιολογία. Η βασική τους διατροφή πρέπει να αποτελείται από τα ακόλουθα τρόφιμα:

Σανό

Τα κουνέλια χρειάζονται πρώτα απ’όλα σανό (π.χ. Timothy grass). Θα πρέπει να έχουν σταθερά πρόσβαση σε τέτοιο σανό, το οποίο βοηθά το πεπτικό τους σύστημα και παρέχει τις απαραίτητες φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όπως τριχόμπαλες (trichobezoars), διάρροια και παχυσαρκία. Από την άλλη πλευρά, το σανό μηδικής (alfalfa) θα πρέπει να δίνεται μόνο σε ενήλικα κουνέλια και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, αν όχι καθόλου, επειδή έχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, ασβεστίου και πολλές θερμίδες.

Λαχανικά

Εκτός από σανό, η βασική διατροφή ενός ενήλικου κουνελιού πρέπει να αποτελείται από φυλλώδη, σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μαρούλι, το μαϊντανό, το κόλιαντρο, τη ρόκα, τα ραδίκια, τα αντίδια, την πικραλίδα, κλπ. Είναι σημαντικό να έχει ποικιλία, για αυτό φροντίστε να αποτελείται η διατροφή του από τρία διαφορετικά λαχανικά ταυτοχρόνως. Κατά την εισαγωγή νέων λαχανικών στη διατροφή του δοκιμάστε μόνο ένα κάθε φορά σε μικρές ποσότητες.

Φρούτα και Λιχουδιές

Το σανό και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής, αλλά υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορείτε να δίνετε στο κουνελάκι σας ως λιχουδιά. Αν δίναμε βάση μόνο στα κινούμενα σχέδια και τις άλλες φανταστικές απεικονίσεις των κουνελιών, θα βγάζαμε το συμπέρασμα ότι τα καρότα αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής ενός κουνελιού. Σε πολλά κουνέλια αρέσουν πολύ τα καρότα, αλλά είναι αμυλούχο λαχανικό και πρέπει να χορηγείται μόνο με φειδώ ως λιχουδιά. Άλλες τροφές που μπορείτε να δώστε ως σνακ στο κουνέλι σας είναι τα μήλα (χωρίς τους μίσχους ή τους σπόρους), τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, ή το πεπόνι. Φρούτα με πολλή ζάχαρη όπως οι μπανάνες, τα σταφύλια, ή οι σταφίδες επίσης αρέσουν στα κουνέλια, αλλά θα πρέπει να τους τα δίνετε σε μια πιο περιορισμένη βάση.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που τα κουνέλια πρέπει να αποφεύγουν λόγω του τόσο ευαίσθητου πεπτικού τους συστήματος. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ντομάτα, το λάχανο, το καλαμπόκι, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, τα παντζάρια, τα κρεμμύδια, οι σπόροι, τα δημητριακά και πολλά άλλα. Επίσης, μη δίνετε στο κουνέλι σας σοκολάτα και γλυκά, οτιδήποτε μουχλιασμένο ή τα περισσότερα τρόφιμα για εμάς τους ανθρώπους.

Pellets

Αν επιλέξετε να προσθέσετε τα pellets στη διατροφή του κουνελιού σας, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσετε ως συμπλήρωμα στα φυλλώδη λαχανικά που χρησιμοποιείτε για τη διατροφή του, όχι ως υποκατάστατο. Τα pellets θα πρέπει να δίνονται μόνο σε μικρές ποσότητες (1/8 -1/4 του φλιτζανιού ανά 2 κιλά σωματικού βάρους ανά ημέρα, το οποίο θα δώσετε στο κουνέλι σας σε δύο δόσεις ημερησίως – δηλαδή όχι όλο μαζί). Επίσης, φροντίστε να αγοράσετε pellets με βάση το σανό Timothy. Πολλές εμπορικές τροφές περιέχουν σπόρους, καλαμπόκι, και άλλα τρόφιμα που είναι υπερβολικά πλούσια σε θερμίδες για να αποτελέσουν βάση για μια υγιεινή διατροφή.

Νερό

Το κουνέλι σας θα πρέπει να έχει πάντα πρόσβαση σε άφθονο φρέσκο νερό. Φροντίστε να του αλλάζετε το νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το νερό μπορεί να διατηρείται σε διανομέα νερού ή σε μπολ. Εάν χρησιμοποιείτε διανομέα νερού, σε περίπτωση που μόλις πήρατε το κουνέλι σας, προσέξτε για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα μπουκάλια, και καθαρίζετε τα μπουκάλια καθημερινά ώστε να μη βουλώσουν οι σωλήνες. Εάν χρησιμοποιείτε μπολ, φροντίστε να είναι αρκετά βαρύ ώστε να μην το αναποδογυρίσει το κουνέλι σας.

Μασώντας

Το μάσημα είναι μέρος του φυσικής συμπεριφοράς του κουνελιού, αλλά δε χρειάζεται να είναι καταστροφικό. Για να κρατήστε την ενέργεια και το ενδιαφέρον του, μπορείτε να βάλετε ακατέργαστα κομμάτια ξύλου ή χαρτόνι στα κλουβιά του. Τα μπολ, οι μπάλες, και τα δαχτυλίδια από ξύλο ιτιάς επίσης αρέσουν πολύ στα περισσότερα κουνέλια. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ρολά από χαρτί κουζίνας, ρολά από χαρτί υγείας και άλλα αντικείμενα από χαρτόνι που μπορείτε να πετάτε στα σκουπίδια αφού τα μασουλήσει το κουνέλι σας. Αποφύγετε αντικείμενα με αιχμηρές άκρες, κομμάτια που φεύγουν εύκολα ή μαλακό ελαστικό που τα κουνέλια μπορεί να κομματιάσουν καθώς τα μασούν και να τα καταπιούν.

Η τουαλέτα

Όπως οι γάτες, έτσι και τα κουνέλια μπορούν εύκολα να μάθουν να χρησιμοποιούν μια λεκάνη ως τουαλέτα. Τοποθετήστε μια λεκανίτσα στο κλουβί για να ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά αυτή. Αν το κουνέλι σας έχει ελεύθερη πρόσβαση σε πολλά δωμάτια του σπιτιού σας, είναι καλή ιδέα να έχετε λεκανίτσες σε διάφορα σημεία.

Σε πολλά κουνέλια αρέσει να περνούν αρκετό χρόνο μέσα στη λεκάνη τους, για αυτό βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος. Μη χρησιμοποιήστε κέδρο ή άλλα ροκανίδια για να γεμίσετε τη λεκάνη γιατί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι ή αλλεργία στο κουνέλι σας. Αντί αυτών χρησιμοποιήστε οργανικά υλικά από χαρτί, ξυλοπολτό ή εσπεριδοειδή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εφημερίδα, η οποία όμως δεν είναι τόσο απορροφητική. Επίσης, αποφύγετε τα συσσωρευμένα ή σκονισμένα περιττώματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας αν το κουνέλι σας τα φάει κατά λάθος. Τέλος φροντίστε να βάζετε φρέσκο ​​σανό στη λεκάνη καθημερινά, καθώς σε πολλά κουνέλια αρέσει να τρώνε ενώ κάθονται στη λεκανίτσα τους.

Φερθείτε τους με προσοχή

Τα κουνέλια είναι ευαίσθητα ζώα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Τα κόκκαλά τους είναι τόσο ευαίσθητα που οι μύες στα ισχυρά πίσω τους πόδια μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τη δύναμη του σκελετού τους. Ως αποτέλεσμα, αν δε το κρατήστε σωστά, καθώς το κουνέλι αγωνίζεται να ξεφύγει, μπορεί να σπάσει την ίδια του τη σπονδυλική στήλη.

Για να σηκώσετε το κουνέλι σας, τοποθετήστε το ένα χέρι κάτω από το μπροστινό του μέρος και το άλλο χέρι κάτω από την πίσω πλευρά του, και σηκώστε το προσεκτικά και με τα δύο χέρια φέρνοντάς το επάνω στο σώμα σας. Ποτέ μην αφήνετε το σώμα του κουνελιού να κρέμεται ελεύθερα, ποτέ μην το σηκώνετε από το στομάχι, και ποτέ μην το σηκώνετε από τα αυτιά του!

Μην ξεχνάτε ότι το κουνέλι είναι ζώο-θήραμα και κατά συνέπεια σε πολλά κουνέλια δεν αρέσει να τα σηκώνουν. Φροντίστε να αφήστε το κουνέλι σας να συνηθίσει σιγά-σιγά να το πιάνουν και να το σηκώνουν.

Τα κουνέλια καθαρίζουν το ένα το άλλο γύρω από τα μάτια, τα αυτιά, πάνω από τη μύτη, στην κορυφή του κεφαλιού και κάτω από την πλάτη, για αυτό και θα αρέσει στο κουνέλι σας αν το χαϊδεύετε στο κεφάλι. Όπως κάθε ζώο, έτσι και το κάθε κουνέλι θα έχει τη δική του προτίμηση σχετικά με το πού θέλει να το αγγίξουν.

Τα κουνέλια δεν έχουν την ικανότητα να κάνουν εμετό ή να φτύνουν τις τρίχες όπως οι γάτες, για αυτό προσπαθήστε όταν μπορείτε να αφαιρείτε τις επιπλέον τρίχες. Μπορείτε να απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος τους απλά χαϊδεύοντας ή βουρτσίζοντας το κουνέλι σας για μερικά λεπτά κάθε μέρα. Μερικές φυλές κουνελιών, όπως τα Αγκύρας, έχουν επιπλέον ανάγκες καλλωπισμού λόγω του ξεχωριστού τριχώματός τους.

Ο γιατρός σας

Όπως οι γάτες και τα σκυλιά, έτσι και τα κουνέλια πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένου του ετησίου check-up. Ενώ υπάρχουν πολλοί κτηνίατροι για γάτες και σκύλους, ο αριθμός των κτηνιάτρων για κουνέλια είναι πολύ μικρότερος. Είναι πολύ σημαντικό ο κτηνίατρος που αναλαμβάνει ένα κουνέλι να έχει εμπειρία με κουνέλια. Πολλοί κτηνίατροι για κουνέλια μπορεί να χαρακτηρίζονται κτηνίατροι «εξωτικών ζώων”, με την έννοια ότι έχουν εμπειρία με μη-παραδοσιακά κατοικίδια ζώα.

“Χρειάζομαι Φίλους”

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα και τα περισσότερα θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένα αν ζουν μαζί με άλλο ένα ή δύο κουνέλια από ό,τι αν είναι μόνα τους. Αν δεν έχετε ήδη κουνέλι, σκεφτείτε να υιοθετήστε δύο αντί για ένα. Αν έχετε ήδη ένα κουνέλι, σκεφτείτε αν μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο ένα στην οικογένειά σας.

Όταν είστε στη διαδικασία να αποφασίστε αν θα αποκτήστε κουνέλι, προσπαθήστε να θυμάστε ότι τα κουνέλια δεν είναι παιχνίδια και ότι συνήθως δεν είναι κατάλληλα κατοικίδια ζώα για παιδιά. Τα κουνέλια είναι πολύπλοκα πλάσματα, από κοινωνικής και ψυχολογικής απόψεως και από άποψη φυσιολογίας. Απαιτούν μεγάλη φροντίδα και επίβλεψη.

Πηγή: http://www.petandcare.gr/
ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ