ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Εκτός Τειρεσία όσες επιταγές τουριστικών επιχειρήσεων σφραγίζονται

  • 19 Ιουνίου 2020 - 22:32






Τροπολογία του Υπ.Οικονομικών κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις»
Με το άρθρο  1 της τροπολογίας :

1.α. Παρέχεται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, το ευεργέτημα της μη καταχώρισης στοιχείων (οφειλόμενων αξιόγραφων για τα οποία έχει βεβαιωθεί από την πληρώτρια τράπεζα αδυναμία πληρωμής, κ.λπ.) σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε επιχειρήσεις που είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους κατ’ εφαρμογή κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού COVID-19 (επιχειρήσεις τουριστικού κλάδου, τριτογενούς τομέα, κ.λπ.) καθώς και στους κομιστές αξιόγραφων των ανωτέρω επιχειρήσεων, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις,
β. Αναστέλλονται, κατά επιπλέον εξήντα (60) ημέρες, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις λαμβάνεται η απαραίτητη μέριμνα για να μην αποκλείεται η δανειοδότηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν δραστικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοιού COVID-19 και συνεχίζουν έως και σήμερα να πλήττονται καθότι η οικονομική τους δραστηριότητα, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της, δεν έχει επανέλθει πλήρως ή αρχίζει τώρα να πλήττεται λόγω της εποχικής της φύσης.
Με την παρ. 1 προβλέπεται το ευεργέτημα της μη καταχώρισης σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς αξιογράφων για τα οποία έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα κατά το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως 30.3.2020, χωρίς να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής. Το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις που επλήγησαν δραστικά εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (δεκαπενθημέρου) από την επιβολή των μέτρων περιορισμού της οικονομικής τους δραστηριότητας και μέχρι τη λήψη μέτρων, στις 30.3.2020, για την παράταση των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων.
Επιπρόσθετα, αξιόγραφα, τα οποία οφείλονται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από 1.6.2020 έως 15.7.2020, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.
Με την παρ. 3 της προτεινόμενης διάταξης λαμβάνεται η ίδια μέριμνα και για τους κομιστές αξιογράφων, που διαθέτουν προς πληρωμή αξιόγραφα τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης και δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, εφόσον η συνολική αξία τους υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό του κύκλου εργασιών τους.
Με τις παραγράφους 4 και 5 προβλέπεται η ένταξη στην ισχύουσα ρύθμιση της παράτασης των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και των αξιογράφων που οφείλονται από επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών τους εντοπίζεται κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Επίσης, παρέχεται το ευεργέτημα της μη καταχώρισης σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και στους κομιστές αξιογράφων, των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν παραταθεί, εφόσον η αξία των αξιογράφων που διαθέτουν προς εμφάνιση και πληρωμή υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσοστό του κύκλου εργασιών τους.
Η σχετική διάταξη
Άρθρο 1
Ευεργέτημα μη καταχώρισης αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς υπό όρους και συμπλήρωση ρυθμίσεων σχετικά με την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων στον τουριστικό κλάδο και σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα

  1. Κατά παρέκκλιση του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 3259/2004 (Α’ 149), αξιόγραφα οφειλόμενα από τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), όπως κυρώθηκε με το ν. 4684/2020 (Α’ 86), επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από 15.3.2020 έως την έναρξη ισχύος της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος. Αξιόγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν και καταχωρίστηκαν σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, χωρίς να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής, διαγράφονται από τη δημοσίευση του παρόντος και δεν καταχωρίζονται εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος.

  1. α. Κατά παρέκκλιση του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 3259/2004 αξιόγραφα, οφειλόμενα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020, δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Αξιόγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν και καταχωρίστηκαν σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, διαγράφονται από τη δημοσίευση του παρόντος και δεν καταχωρίζονται εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας.
β. Στο πεδίο εφαρμογής της περ. α’ της παρούσας εντάσσονται και επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, των οποίων ο κύκλος εργασιών των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 αθροιστικά υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους, όπως αυτός υπολογίζεται είτε με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές καιτροποποιητικές δηλώσεις, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α. είτε με βάση άλλες δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει ο κύκλος εργασιών τους, αν δεν υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α.. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εφαρμογή της παρούσας, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, η διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων του ευεργετήματος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

  1. Οι κομιστές των αξιογράφων της παρ. 2, συνολικής αξίας άνω του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται είτε με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α., είτε με βάση άλλες δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει ο κύκλος εργασιών τους, αν δεν υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α. απολαμβάνουν επίσης, κατά παρέκκλιση του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 3259/2004, το ευεργέτημα της μη καταχώρισης των οφειλόμενων από αυτούς αξιογράφων σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, εάν αποδεδειγμένα εξοφλήσουν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους, αξιόγραφα τα οποία οφείλουν και για τα οποία έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα από την 1η Ιουνίου 2020 έως τις 15 Ιουλίου 2020. Αξιόγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν και καταχωρίστηκαν σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, διαγράφονται από τη δημοσίευση του παρόντος και δεν καταχωρίζονται εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας των αξιογράφων λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα της αξίας των αξιογράφων των παρ. 2 και 4 του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται η διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων του ευεργετήματος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και κάθε ειδικότερο θέμα διαδικαστικού και τεχνικού χαρακτήρα για την εφαρμογή του παρόντος.

  1. Η περ. α’ της παρ. 4 του δεύτερου άρθρου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), όπως κυρώθηκε με τον ν. 4684/2020 (Α’ 86), και η οποία προστέθηκε με το άρθρο 38 ν. 4690/2020 (Α’ 104), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. α) Οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων οφειλόμενων από επιχειρήσεις, με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που παρατίθενται στον πίνακα της παρούσας, οι οποίες ανεστάλησαν σύμφωνα με την περ. α’της παρ. 1, κατόπιν της ηλεκτρονικής διαβίβασης και γνωστοποίησής τους στη σχετική ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της περ. β’ της παρ. 1 του παρόντος, αναστέλλονται για επιπλέον εξήντα (60) ημέρες.
ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκού μένα οχήματα
55.90.19 Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.
79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
79.90 Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
Στην παρούσα ρύθμιση εντάσσονται και επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα των οποίων ο κύκλος εργασιών μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έτους 2019 υπερβαίνει αθροιστικά το πενήντα τοις εκατό (50%) του ετήσιου κύκλου εργασιών του ίδιου έτους, όπως αυτός υπολογίζεται είτε με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις Φ.Π.Α. είτε με βάση άλλες δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει ο κύκλος εργασιών τους, αν δεν υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α.. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονταιτααπαιτούμεναδικαιολογητικά για την εφαρμογή της παρούσας, οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της, η διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων του ευεργετήματος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.»

  1. Στην παρ. 4 του δεύτερου άρθρου της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75), όπως κυρώθηκε με τον ν. 4684/2020 (Α’ 86), και η οποία προστέθηκε με το άρθρο 38 ν. 4690/2020 (Α’ 104), προστίθεται περ. γ’ ως εξής:
«γ) Στους κομιστές αξιογράφων της περ. α’, η συνολική αξία των οποίων είναι μεγαλύτερη του είκοσι τοις εκατό (20%) του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτός υπολογίζεται είτε με βάση τις συνολικές εκροές που έχουν περιληφθεί σε αρχικές και τροποποιητικές, εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, είτε με βάση άλλες δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει ο κύκλος εργασιών, αν δεν υποβάλλουν δηλώσεις Φ.Π.Α., παρέχεται, κατά παρέκκλιση του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 40 ν. του ν. 3259/2004 (Α’ 149), το ευεργέτημα της μη καταχώρισης σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που τηρούνται από τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή από φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών, οφειλόμενων από αυτούς αξιογράφων, εάν αποδεδειγμένα εξοφλήσουν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους αξιόγραφα, τα οποία οφείλουν και για τα οποία έχει βεβαιωθεί ή πρόκειται να βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα. Αξιόγραφα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν και καταχωρίστηκαν σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, διαγράφονται από τη δημοσίευση του παρόντος και δεν καταχωρίζονται εκ νέου σε αυτά, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας των αξιόγραφων λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα της αξίας των αξιόγραφων των παρ. 2 και 4 του παρόντος. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθορίζονται η διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων του ευεργετήματος από την ΑΑΔΕ και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα διαδικαστικού και τεχνικού χαρακτήρα.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ