ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Μια γέφυρα εμπνευσμένη από τα κύματα της θάλασσας

13:54 - 7 Μάρτιος 2018






Μια κορυφαία αρχιτεκτονική εταιρία της Καλιφόρνια παρουσίασε μια υπέροχη γέφυρα πεζών που συνδέει τις
δύο λεωφόρους στην περιοχή Λονγκ Μπιτς.

Η Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου έχει κυματιστή μορφή, η οποία είναι εμπνευσμένη από τα κύματα των τοπικών παραλιών της Καλιφόρνια. Πρόκειται για ένα κομψό μονοπάτι συνολικού μήκος 180 μέτρων με διάσπαρτους χώρους με κήπους.

Η οροφή της γέφυρας διαθέτει 3.500 φωτάκια LED που αλλάζουν χρώματα. Τα χρώματα μπορούν να προγραμματιστούν και να συγχρονιστούν με τη μουσική που ακούγεται από τα ηχεία που είναι τοποθετημένα στη γέφυρα, δημιουργώντας μια όμορφη εμπειρία για όσους επιλέξουν να τη διασχίσουν.

Η Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου περιβάλλεται από 76 χαλύβδινες ραβδώσεις, οι οποίες είναι τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε το σχήμα τους να θυμίζει αυτό της σήραγγας. Η οροφή έχει τη δυνατότητα να είναι ανοιχτή σε κάποια σημεία επιτρέποντας στον καθαρό αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό της. Οι οπές στην οροφή εξυπηρετούν και τα δέντρα που είναι φυτεμένα γύρω της, έτσι ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν είτε προς τα πάνω είτε προς τα έξω.

Η συγκεκριμένη πεζογέφυρα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους πεζούς να μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία. Μέχρι πρότινος, οι πεζοί για να φύγουν από την παραλία και να κατευθυνθούν προς τις λεωφόρους έπρεπε να ανέβουν αρκετά σκαλιά και έπειτα να διασχίσουν μια πολυσύχναστη διασταύρωση.



ΑΠΟ https://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.