ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι που ο σκύλος σας ουρεί μέσα στο σπίτι Κατανοήστε τη συμπεριφορά του και εκπαιδεύστε τον

7 Μαρτιου 2020 01:03








Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε στο σκύλο μας είναι να κάνει τις ανάγκες του εκτός σπιτιού. Όταν μάλιστα πρόκειται για κουτάβι, τα πράγματα συνήθως είναι πιο εύκολα,
κάτι που φυσικά δεν είναι κανόνας. Το να ουρεί το ζωάκι μας εκτός σπιτιού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, όμως με σωστή εκπαίδευση το μαθαίνει. Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι κουταβάκι αλλά σε μεγαλύτερη ή προχωρημένη ηλικία και μια μέρα ανακαλύπτετε λιμνούλες από ούρα; Και αυτό μάλιστα είναι κάτι που επαναλαμβάνεται;

Δείτε 5 λόγους, παθολογικούς και ψυχολογικούς, που μπορεί να συμβαίνει αυτό και αντιμετωπίστε τους.

1. Από μεγάλο ενθουσιασμό

Τα σκυλιά σε αντίθεση με τις γάτες είναι εξωστρεφή και κοινωνικά ζώα. Όταν μάλιστα χαίρονται, το δείχνουν πολύ έντονα. Με χαρούλες, πηδήματα, τρέξιμο, με κούνημα της ουράς. Στον πολύ δε μεγάλο ενθουσιασμό τους ουρούν όπου βρουν μέσα στο σπίτι.

2. Από υποταγή, φόβο

Η ούρηση από φόβο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συνηθισμένη στα μικρά σκυλάκια. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος (είτε ξένος είτε ο κηδεμόνας τους) τους φωνάξει πολύ ή πηγαίνει προς το μέρος τους ή σκύψει πάνω τους.

3. Από λάθος εκπαίδευση

Αν ο σκύλος σας δεν έχει μάθει ότι το μόνο σωστό μέρος για να ουρεί είναι έξω από το σπίτι, είναι άδικο να περιμένετε να μην ουρεί μέσα. Συχνά πίσω από τις κακές συνήθειες των κατοικιδίων μας κρύβεται η δική μας λάθος εκπαίδευση ή η καθόλου εκπαίδευση. Θα πρέπει να περιμένετε από το ζώο σας μόνο αυτά που το έχετε διδάξει.

4. Για να μαρκάρει το χώρο του

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σκυλιά “μαρκάρουν” το μέρος τους για διάφορους λόγους. Δυστυχώς αν αρχίσουν, θα τους γίνει συνήθεια και θα βλέπετε λίγα ούρα σε πολλά σημεία. Και συχνά θα ωθήσουν και τα άλλα σκυλιά ή γατιά του σπιτιού να κάνουν το ίδιο, να μαρκάρουν δηλαδή και εκείνα την περιοχή τους. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε την αιτία που το κάνουν αυτό, το λόγο δηλαδή που έχουν στρεσαριστεί, και να κάνουμε κάτι για αυτόν.

5. Λόγω παθολογικών αιτιών και δυσλειτουργιών

Πολλές είναι οι παθολογικές αιτίες που μπορεί να κάνουν το σκύλο σας να ουρεί μέσα στο σπίτι και σε διάφορα σημεία, όπως πέτρες στην ουροδόχο κύστη, διαβήτης, παθήσεις των νεφρών, κάποια μόλυνση. Το ζώο, λόγω αυτών, δεν προλαβαίνει να πάει έξω για την ανάγκη του. Εσείς, όπως και να’χει, δεν θα πρέπει να το αφήσετε έτσι. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη.

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: