ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

«Σπάει» το ακατάσχετο – Πόσο αυξάνεται το όριο








Νέα κίνητρα σε φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στη φορολογική διοίκηση να τα ρυθμίσουν σε δόσεις δίνει το υπουργείο
Οικονομικών.

Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν μηνιαίως δόση ή δόσεις για ρύθμιση φορολογικών οφειλών θα μπορούν να κάνουν χρήση υψηλότερου ακατάσχετου ορίου σε τραπεζικό τους λογαριασμό.

Σήμερα ισχύει ακατάσχετο όριο για έναν τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο taxisnet και μόνο για ποσό έως 1.250 ευρώ.
Όμως το ακατάσχετο όριο με βάση όσα προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή θα αυξάνεται για όσους οφειλέτες ρυθμίζουν την οφειλή τους και παραμένουν συνεπείς στη ρύθμιση.

Ειδικότερα, με βάση όσα προβλέπει η τροπολογία το ακατάσχετο όριο του τραπεζικού λογαριασμού θα είναι από τριπλάσιο (συντελεστής 3) έως το τετραπλάσιο και μισό (συντελεστής 4,5) της μηνιαίας δόσης που πληρώνει ένας οφειλέτης.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ρυθμίσει την οφειλή του και καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους του.

Ανάλογα με το είδος του φόρου που χρωστά το ποσό της μηνιαίας δόσης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 ή 4,5. Έτσι το νέο ακατάσχετο όριο θα διαμορφώνεται από 1500 έως 2.250 ευρώ.

Ο οφειλέτης, λοιπόν, θα έχει έτσι μια αύξηση του ακατάσχετου ορίου στον τραπεζικό του λογαριασμό της τάξης των 250 έως 1.000 ευρώ αφού το ακατάσχετο όριο που έχει σήμερα είναι 1.250 ευρώ.

Προσοχή! Για να κάνει χρήση ένας οφειλέτης της δυνατότητας αύξησης του ακατάσχετο ορίου θα πρέπει:
  • Πρώτον, να έχει εντάξει την οφειλή του σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης, όπως για παράδειγμα στη ρύθμιση των 120 δόσεων η εφαρμογή για την οποία αναμένεται να τεθεί σήμερα σε λειτουργία
  • Δεύτερον να έχει εξοφλήσει εμπρόθεσμα τη μηνιαία δόση του δεύτερου μήνα πριν το μήνα κατά τον οποίο αιτείται τη χρήση του δικαιώματος αύξησης του ακατάσχετου ορίου
  • Τρίτον, να έχει δηλώσει στο taxsinet τον έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό που δικαιούται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία θα ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα.

ΑΠΟ https://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: