ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Δ/νων σύμβουλος ΔΕΗ: Πόσο θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος

  • 22 Μαΐου 2019 - 19:32







Πάνω από 50 ευρώ τον χρόνο θα είναι το όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό από τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 6% αντί για 13% από 1η
Μαΐου, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, η μείωση του ΦΠΑ αφορά στο σύνολο των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό εκτός από τα δημοτικά τέλη ενώ μόνο από τη χρέωση της ενέργειας το όφελος θα είναι 33 ευρώ το χρόνο. Αναμένεται εξάλλου, όπως είπε, εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών που θα διευκρινίζει τον τρόπο εφαρμογής και επιμερισμού της μείωσης στους λογαριασμούς που εκδίδονται μετά την ισχύ του μέτρου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών της επιχείρησης στις οποίες περιλαμβάνονται το άνοιγμα τριών νέων καταστημάτων στο λεκανοπέδιο (Ομόνοια, Πειραιά και Αμπελόκηπους) αλλά και η προώθηση των ηλεκτρονικών λογαριασμών που έχουν φθάσει το 1.000.000.

Παράλληλα η ΔΕΗ είναι κοντά σε συμφωνία με αλυσίδες καταστημάτων όπου θα τοποθετηθούν stands της ΔΕΗ και υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν τους καταναλωτές για θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς η ΔΕΗ σχεδιάζει από τον Σεπτέμβριο να διαθέτει «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου.

 ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: