ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Πότε κυκλοφορούν τα νέα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ


  • 22 Μαΐου 2019 - 15:23





Από την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαΐου η ΕΚΤ κυκλοφορεί νέα χαρτονομίσματα
των 100 ευρώ, (συνολικής αξίας 2,3 δισ.) και 200 ευρώ (συνολικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ). Με τα καινούργια δύο χαρτονομίσματα ολοκληρώνεται η κυκλοφορία της σειράς «Ευρώπη» των ευρωχαρτονομισμάτων δεύτερης γενιάς.

Έχουν προηγηθεί τα χαρτονομίσματα των 5, των 10, των 20 και των 50 ευρώ. Οι ειδικοί της ΕΚΤ εξετάζουν ήδη την κυκλοφορία και τρίτης γενιάς χαρτονομισμάτων με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της παραχάραξης.

Τα νέα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως είναι το «ολόγραμμα» στην πάνω δεξιά γωνία. Σε εξέταση υπό γωνιά γίνονται ορατά μικρά σύμβολα του ευρώ, καθώς και η αξία του χαρτονομίσματος.

Παράλληλα είναι ορατό και από τις δύο πλευρές του χαρτονομίσματος το υδατογράφημα που απεικονίζει την πριγκίπισσα Ευρώπη. Τα χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ πρώτης γενιάς διατηρούν, φυσικά, την ισχύ τους, αλλά θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία.

Οι παραχαράκτες απευθύνονται στους απρόσεκτους

Τα νέα χαρακτηριστικά δεν αποθαρρύνουν ωστόσο τους επαγγελματίες παραχαράκτες. Στην αγορά κυκλοφορούν ήδη πλαστά χαρτονομίσματα δεύτερης γενιάς των 50 ευρώ με θολό, ωστόσο, υδατογράφημα. Όπως δήλωνε τον Ιανουάριο το μέλος του προεδρείου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιοχάνες Μπέρμαν οι παραχαράκτες απευθύνονται σε όσους ρίχνουν απλά μια φευγαλέα ματιά στο χαρτονόμισμα.

Η ποιότητα του πλαστού δεν φθάνει εκείνη του αυθεντικού, λέει ο γερμανός πολιτικός και νομικός για να προσθέσει ότι αρκεί η ελάχιστη προσοχή για να αναγνωρίσει κάποιος ένα πλαστό χαρτονόμισμα δεύτερης γενιάς. Δύο δευτερόλεπτα προσεκτικής παρατήρησης αξίζουν πολλά χρήματα, υπογραμμίζει το μέλος του προεδρείου της Μπούντεσμπανκ, μιας και ως γνωστόν πλαστά χαρτονομίσματα και νομίσματα δεν αντικαθίστανται.

Το χαρτονόμισμα που παραχαράσσεται περισσότερο, και μάλιστα με διαφορά, είναι εκείνο των 50 ευρώ, δείχνουν τα στοιχεία της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας. Μετά την κυκλοφορία της δεύτερης γενιάς χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ τον Απρίλιο του 2017 τα πλαστά πενηντάρικα μειώθηκαν. Παράλληλα έχουν περιοριστεί συνολικά το τελευταίο διάστημα τα πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδει η στρατηγική της ΕΚΤ. Αστυνομία, καταστήματα και τράπεζες απέσυραν από την κυκλοφορία στην ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, συνολικά 563.000 πλαστά χαρτονομίσματα το 2018, που ήταν 19% λιγότερα από ό,τι την προπερασμένη χρονιά. Οι ζημιές από τα πλαστά χαρτονομίσματα άγγιξαν το 2018 τα 31,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2017 υπολογίζονταν σε 36 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: