ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Έρχεται το επίδομα στέγασης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε

 12 Ιανουαρίου 2019






Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα εισοδηματικά και
περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι του επιδόματος, καθώς και η διαδικασία για τη χορήγησή του που θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Εκτός από το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας. θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις που τυχόν έχει το νοικοκυριό, καθώς και αν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που υποδηλώνουν πολυτελή τρόπο διαβίωσης, όπως σκάφος αναψυχής, αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού κ.ά.

Το ποσό το επιδόματος θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται συνολικά σε 410 εκατ. ευρώ, ώστε να δοθούν από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα σε οικογένειες με εισόδημα έως περίπου 21.000 ευρώ, που είτε πληρώνουν ενοίκιο είτε δόση δανείου πρώτης κατοικίας. Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 300.000 νοικοκυριά.

Τα νοικοκυριά που θα λάβουν το στεγαστικό επίδομα θα πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά από υποχρεώσεις οι οποίες θα περιγράφονται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα θα πρέπει:

-Να υποβάλλουν Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος κάθε έτος.

-Να συναινούν στη χρήση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ καθώς και στο σύνολο των διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η ΗΔΙΚΑ για την επιβεβαίωση των στοιχείων όλων των μελών του νοικοκυριού, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενουμένων.

-Να τροποποιούν την αίτηση σε κάθε μεταβολή στο ύψος ή την ουσία του μισθώματος ή του στεγαστικού δανείου ή τη σύνθεση του νοικοκυριού.

-Να συναινούν στη χρησιμοποίηση των στοιχείων τους αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό της αξιολόγησης του προγράμματος.

-Να συναινούν στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ’ οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.

ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: