ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Μεσσηνία: Τι περιμένουν αυτοδιοίκηση και Επιμελητήριο από το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου

  Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018





Το αεροδρόμιο Καλαμάτας και οι οδικοί άξονες Καλό Νερό - Τσακώνα και Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θέτουν οι φορείς της Μεσσηνίας, ενόψει του Αναπτυξιακού Περιφερειακού
Συνεδρίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.

Αυτά είναι τα έργα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες «προτιμήσεις» στο ερώτημά μας «ποια είναι τα 2 πιο σημαντικά έργα, η πρώτη και η δεύτερη προτεραιότητα που θα θέσετε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο».

Ρωτήσαμε, λοιπόν, και μας απάντησαν:
Ελένη Αλειφέρη

Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

1) Αναβάθμιση του αεροδρομίου Καλαμάτας.

2) Οδικοί άξονες Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα.

Παναγιώτης Νίκας
Δήμαρχος Καλαμάτας

1) Οδικό δίκτυο νομού: α) Καλό Νερό - Τσακώνα, β) Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη.

2) Ανακατασκευή αεροδρομίου και λιμανιού Καλαμάτας.
Γιώργος Τσώνης
Δήμαρχος Μεσσήνης
1) Οδικό δίκτυο: α) Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, β) Μεσσήνη - Αρχαία Μεσσήνη.

2) Αγροτικές υποδομές: Αρδευτικά έργα και αγροτική οδοποιία.
Δημήτρης Καφαντάρης
Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος

1) Δρόμοι: α) Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, β) Ριζόμυλος - Κορώνη - Μεθώνη και ευρύτερα ο περιφερειακός δακτύλιος προς τη Χώρα.

2) Εργα περιβάλλοντος: βιολογικοί καθαρισμοί, υδρεύσεις και αρδεύσεις.
Παναγιώτης Κατσίβελας
Δήμαρχος Τριφυλίας
1) Οδικός άξονας Καλό Νερό - Τσακώνα.

2) Δίκτυα άρδευσης για το Φιλιατρινό φράγμα.

Αριστείδης Σταθόπουλος
Δήμαρχος Οιχαλίας
1) Φράγμα του Χάραδρου, με αρδεύσεις και υδροηλεκτρικά.

2) Δρόμος από Επικούριο Απόλλωνα - πηγές Νέδας - 7η επαρχιακή -  Ζευγολατιό - γέφυρα Μαγούλας - γέφυρα Μαυροζούμενας - Αρχαία Μεσσήνη.
Γιάννης Μαραμπέας
Δήμαρχος Δυτικής Μάνης

1) Υδρευση: Μεταφορά νερού από τον Αγιο Φλώρο στο δήμο.

2) Βελτίωση της 1ης επαρχιακής οδού.

Βαγγέλης Ξυγκώρος

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

1) Αμεση αντιμετώπιση του θέματος των πυροδανείων των επιχειρήσεων.

2) Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία - χρηματοδότηση πραγματικής οικονομίας.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.