ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

8 εκ. ευρώ για τη βιολογική κτηνοτροφία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018





Πίστωση 8.000.000 ευρώ προβλέπει το μέτρο για τη βιολογική κτηνοτροφία που προκηρύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Οι προκηρυσσόμενες δράσεις είναι δύο, η πρώτη (δράση 11.1.2) αφορά σε ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία που χρηματοδοτείται με 2.000.000 ευρώ και η δεύτερη (δράση 11.2.2) αφορά σε ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, με χρηματοδότηση 6.000.000 ευρώ.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι η νέα πρόσκληση “εκδίδεται με νέα κριτήρια επιλογής που δίνουν βαρύτητα σε ό,τι αφορά τη δράση της μετατροπής από συμβατική σε βιολογική, στην ηλικία του υποψηφίου, στηρίζοντας τους νέους γεωργούς, δίνοντάς τους την προοπτική και τη διέξοδο μέσα από τη βιολογική κτηνοτροφία, ταυτόχρονα με την ώθηση προς την ιδιοπαραγωγή βιολογικών ζωοτροφών. Αντίστοιχα τα νέα κριτήρια επιλογής για τη δράση της διατήρησης της βιολογικής κτηνοτροφίας δίνουν βαρύτητα σε αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφοι και συνειδητά ασκούν τη βιολογική κτηνοτροφία (παλαιότητα) και παράγουν μόνοι τους βιολογικές ζωοτροφές”.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί. Η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, που θα διαρκέσει από 19 Μαρτίου έως και τα μεσάνυχτα της 11ης Απριλίου, θα γίνει προς τον ΕΦΔ (Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης) ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφορικού Συστήματος (ΠΣ), η εγγραφή στο οποίο μπορεί να γίνει στον ιστότοπο https://registration.dikaiomata.gr/user_registration, ενώ η επεξεργασία των αιτήσεων στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: