Την καθιέρωση ειδικής ιατρικής συνταγής για αντιβιοτικά προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος στο πλαίσιο άμεσης λήψης μέτρων για την καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στην
Ελλάδα.
Όπως είπε θα ληφθούν μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή. (Σ.Σ συνταγή που θα διατηρείται υποχρεωτικά από τον φαρμακοποιό για ένα διάστημα προκειμένου να μπορεί να ελέγχεται πού έδωσε το αντιβιοτικό).
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα. Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν. Θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, κατά της μικροβιακής αντοχής» τόνισε.
Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο 104,9 FM με αφορμή την ίδρυση γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, ανέφερε ότι τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του γραφείου, η οποία και θα σηματοδοτηθεί με την επίσκεψη, στη συνέχεια, του γενικού διευθυντή του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ο κ. Μπασκόζος, μιλάει για τις προμετωπίδες αυτού του γραφείου και αναφέρει πως υπάρχει η βούληση να αποτελέσουν και προμετωπίδες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της υγείας.
Επισημαίνει ότι η συμφωνία για ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, είναι ψηφισμένη εδώ και δέκα χρόνια, ωστόσο αυτό το γραφείο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, «είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους γραφειοκρατίας». Παρά τις προσπάθειες αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ο κ. Μπασκόζος παραδέχεται ευθαρσώς τις παθογένειες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα υγείας που διαθέτει η Ελλάδα, είναι πολύ ιδιωτικοποιημένο, με μεγάλες πληρωμές από την τσέπη του κόσμου, και με έλλειψη ουσιαστικά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας».
Ωστόσο όπως τονίζει, με τη δημιουργία του γραφείου του ΠΟΥ «πάει να γίνει το πείραμα της μετάβασης από ένα νοσοκομειοκεντρικό- ιατροκεντρικό σύστημα, σε ένα σύστημα με έμφαση στη πρόληψη και στην αγωγή υγείας».
Ο γγ Δημόσιας Υγείας σχολιάζοντας την άποψη μερίδας του κόσμου, ότι η κυβέρνηση φροντίζει περισσότερο τους αλλοδαπούς από τους Έλληνες, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο είναι τεράστιο λάθος: «Για μένα δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε ξένους, γηγενείς, αλλοδαπούς στο θέμα της υγείας. Είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και θα το παρέχουμε σε όλους».
Παράλληλα αναφερόμενος στο θέμα της γρίπης τονίζει ότι φέτος η εμβολιαστική κάλυψη διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι και ότι η καμπάνια εμβολιασμών έχει αποδώσει εντυπωσιακά. «Τα εμβόλια έχουν διατεθεί όλα και ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαμε πάρει πέρσι».
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου