ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Χάλκινο βραβείο στην μεσσηνιακή εταιρεία «Κλήμης»

Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 







Χάλκινο βραβείο (Bronze Award) απέσπασε η μεσσηνιακή εταιρεία «Κλήμης» στην εκδήλωση Greek Exports Awards 2017, στην κατηγορία "Top Branded Export
Product".
Η εκδήλωση Greek Exports Awards 2017 πραγματοποιήθηκε για 6η συνεχή χρονιά, από την Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ethos Awards και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό «Χρήμα».

Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Βασίλειος και Αικατερίνη Κοτταρίδη Ο.Ε. αναφέρεται ότι η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο "Divani Apollon Palace and Thalasso" στη Βουλιαγμένη και το βραβείο για λογαριασμό της παρέλαβε ο διευθυντής μάρκετινγκ και περιβάλλοντος Νάσος Μάκιος.

Στην κατηγορία αυτή των βραβείων, όπως διευκρινίζει η ίδια ανακοίνωση, εξετάστηκαν μια σειρά από παράμετροι, όπως η καινοτομία που ενσωματώνει το προϊόν, οι χώρες και τα έτη που εξάγεται, τα πιστοποιητικά και οι διακρίσεις που έχει, καθώς και τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Η εταιρεία «Κλήμης» κατάφερε να διακριθεί «αφού εφαρμόζει μία καινοτόμο μέθοδο με την οποία εκμεταλλεύεται πλήρως τα απόβλητα της κύριας παραγωγικής της διαδικασίας για την παραγωγή μπρικέτας κάρβουνου από το κουκούτσι της ελιάς. Εχει διακριθεί στο παρελθόν σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς περιβάλλοντος, κατακτώντας την πρώτη θέση σε θέματα οικοκαινοτομίας, διαχείρισης φυσικών πόρων και εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, έχει εξαγωγική δραστηριότητα σε 9 χώρες ενώ εξάγει το κάρβουνο σε ποσοστό 23% της συνολικής της παραγωγής».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: