ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Τι αλλάζει στην αποζημίωση από εργατικό ατύχημα









Μόνο μετά την διαπίστωση «δόλου» του εργοδότη αυτός οφείλει σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος να καταβάλει αποζημίωση. Προϋπόθεση, όμως, για την καταβολή αποζημίωσης
είναι η έκδοση σχετικής δικαστικής απόφασης, μετά από προσφυγή του εργαζομένου, που θα πρέπει να πείσει τους δικαστές ότι έπαθε εργατικό ατύχημα γιατί ο εργοδότης το προκάλεσε με δόλο εις βάρος του.

Τα παραπάνω περιλαμβάνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία παρότι αποσύρθηκε θα κατατεθεί σύντομα σε κάποιο επόμενο νομοσχέδιο.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία υποστηρίζει ότι πρόκειται για «ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες», καθώς «περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη».

Συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει ότι: «Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει την δαπάνη που προβλέπεται και την διαφορά μεταξύ του ποσού της, κατά τον Αστικό Κώδικα, αποζημίωσης και των χορηγητέων ασφαλιστικών παροχών που προβλέπεται, εφ’ όσον με δικαστική απόφαση, διαπιστώνεται ότι το ατύχημα κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξ’ αφορμής αυτής οφείλεται σε δόλο του εργοδότη ή του προστηθέντος από αυτόν προσώπου, είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος καθεαυτό, είτε ως προς την τήρηση διατάξεων νόμων διαταγμάτων ή κανονισμών, που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία, εάν το ατύχημα συνδέεται αιτιωδών με παραβάσεις των διατάξεων αυτών».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο νομοθέτης ζητά την κρίση της Δικαιοσύνης για να αποφανθεί εάν «το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη είτε προς αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα του εργατικού ατυχήματος, είτε όμως και προς την παράβαση της κείμενης νομοθεσίας περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία».

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: