ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Τι αλλάζει στον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου








Βελτιωτικές αλλαγές έρχονται στον ΦΠΑ για τις εταιρείες της ΕΕ που
δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

Το νέο σύστημα έρχεται να διευκολύνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, κυρίως τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ, να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα διασυνοριακά στο διαδίκτυο. Θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να ανακτήσουν το τρέχον εκτιμώμενο ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάνεται από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις κάθε χρόνο.

Η συμφωνία ήλθε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, μόλις ένα χρόνο μετά την υποβολή των φιλόδοξων προτάσεών της από την Επιτροπή.
Μετά τη συμφωνία, ο Andrus Ansip, Αντιπρόεδρος της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα νέο βήμα για την τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη, λίγες μέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό της αδικαιολόγητης γεωφυσικής φραγής για τους καταναλωτές που κάνουν ηλεκτρονικές αγορές.

Οι επιχειρήσεις που πωλούν στο εξωτερικό σε απευθείας σύνδεση θα ασχοληθούν με τον ΦΠΑ με τον ίδιο τρόπο όπως και για τις πωλήσεις στις χώρες τους, γεγονός που θα καταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές και θα αυξήσει τη συνεργασία πέρα ​​από τα σύνορα ».


Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Pierre Moscovici, Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα, Φορολογία και Τελωνεία, δήλωσε τα εξής: «Κομμάτι κομμάτι, δημιουργείται ένα νέο σύστημα ΦΠΑ μέσα στο οποίο οι εταιρείες διαδικτύου που λειτουργούν διασυνοριακά δεν θα λαμβάνουν προτιμησιακή μεταχείριση όταν πωλούν στους καταναλωτές της ΕΕ. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί θεμέλιο για την επερχόμενη βασική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην ΕΕ η οποία είναι παραπάνω από αναγκαία.»

Οι νέοι κανόνες που θα τεθούν προοδευτικά σε ισχύ έως το 2021 είναι:

– Απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ που πωλούν προϊόντα στους καταναλωτές σε απευθείας σύνδεση σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο ΦΠΑ για τις διασυνοριακές πωλήσεις κάτω των 10.000 € ετησίως θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τους κανόνες της χώρας καταγωγής των μικρότερων επιχειρήσεων, δίνοντας ώθηση σε 430.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι ΜΜΕ θα επωφεληθούν απλούστερων διαδικασιών για διασυνοριακές πωλήσεις έως και 100.000 ευρώ ετησίως. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ έως την 1η Ιανουαρίου 2019.


– Θα επιτραπεί σε όλες τις εταιρείες που πωλούν προϊόντα στους πελάτες τους στο διαδίκτυο, να ασχολούνται με τις υποχρεώσεις τους ΦΠΑ στην ΕΕ μέσω μιας εύκολης στη χρήση διαδικτυακής πύλης στη δική τους γλώσσα. Χωρίς την πύλη, θα απαιτείται καταχώριση ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ στο οποίο επιθυμούν να πωλούν. Αυτή η περίπτωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις μικρές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές.

– Για πρώτη φορά, οι μεγάλες διαδικτυακές αγορές είναι υπεύθυνες για την εξασφάλιση του ΦΠΑ που εισπράττεται από τις πωλήσεις στις πλατφόρμες τους, οι οποίες πραγματοποιούνται από εταιρείες τρίτων χωρών σε καταναλωτές της ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει τις πωλήσεις αγαθών που ήδη αποθηκεύονται από εταιρείες εκτός ΕΕ σε αποθήκες (λεγόμενα «κέντρα εκπλήρωσης») εντός της ΕΕ, τα οποία συχνά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πώληση αγαθών ΦΠΑ δωρεάν στους καταναλωτές στην ΕΕ.

– Αντιμετώπιση του προβλήματος της απάτης που προκλήθηκε από μια απαλλαγή από τον ΦΠΑ που είχε καταστρατηγηθεί προηγουμένως για εμπορεύματα αξίας κάτω των 22 ευρώ που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ που μπορεί να νοθεύσουν την αγορά και να δημιουργήσουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Προηγουμένως, οι απατεώνες μπόρεσαν να πακετάρουν τα εμπορεύματα υψηλής αξίας σε μικρά πακέτα αξίας κάτω από το όριο των 22 ευρώ, καθιστώντας τα εμπορεύματα απαλλαγμένα από τον ΦΠΑ και δημιουργώντας ένα απαράδεκτο χάσμα ύψους 1 δισ. Ευρώ σε έσοδα τα οποία διαφορετικά θα είχαν διατεθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ.


Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι ο ΦΠΑ καταβάλλεται στο κράτος μέλος του τελικού καταναλωτή, οδηγώντας σε μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Θα συμβάλουν στην εδραίωση μιας νέας προσέγγισης για την είσπραξη του ΦΠΑ στην ΕΕ, η οποία ήδη εφαρμόζεται για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπηρεσιών και θα εκπληρώσει μια βασική δέσμευση της στρατηγικής για την ενιαία ψηφιακή αγορά (DSM) για την Ευρώπη. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επίσης ένα ακόμη βήμα προς μια οριστική λύση για έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ της ΕΕ, όπως ορίζεται στις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ της ΕΕ.

Το One Stop Shop για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών προϊόντων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2021 για να δοθεί στα κράτη μέλη χρόνος να ενημερώσουν τα συστήματα ΤΠ που υποστηρίζουν το σύστημα.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...