ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Αναγκαία η καταγραφή των ΑμεΑ στη Μεσσηνία ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές

 Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017





Αποτελεί ανάγκη η καταγραφή των ΑμεΑ στην Μεσσηνία, προκειμένου να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατάλληλες δομές και προγράμματα σε όλους τους μεσσηνιακούς δήμους,
«ώστε αφενός να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς, αφετέρου να δημιουργηθούν κατάλληλες και ανάλογες δομές και στους άλλους δήμους».

Αυτό επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες Παρασκευή το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο, από εκπροσώπους φορέων σχετικών με τα άτομα με αναπηρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ που γιορτάζεται αύριο Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.
Τα αιτήματα που μετέφερε ο Στάθης Χριστοδουλόπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, περιλαμβάνουν επίσης:

Σχεδιασμό και υλοποίηση κατάλληλων και επαρκώς στελεχωμένων ανοιχτών  δομών στήριξης και για τα άτομα με πολύ αυξημένες ανάγκες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερή δυνατή φροντίδα στα άτομα με πολύ σοβαρή αναπηρία και να στηρίζονται οι οικογένειες τους. Λειτουργία ανοιχτών δομών διά βίου εκπαίδευσης για τα ΑμεΑ που τελειώνουν το σχολείο και δεν μπορούν να ζήσουν αυτόνομα. Σταθερή και κατάλληλη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό από την πρώτη ημέρας λειτουργίας όλων των δομών για την αναπηρία. Χορήγηση προνοιακού επιδόματος σε όλα τα άτομα με νοητική καθυστέρηση, με κριτήριο τη λειτουργικότητα του ΑμεΑ και όχι αποκλειστικά και μόνο τον δείκτη νοημοσύνης. Λήψη μέτρων για την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη των ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
Νωρίτερα, η Αθηνά Σπανού -από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του ΕΕΕΕΚ (Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Καλαμάτας- είχε επισημάνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία θα πρέπει να αποτελεί, κυρίως, μέρα προβληματισμού και δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία:

“Ολοι εμείς που βιώνουμε την αναπηρία, θέλουμε με απλά λόγια να μιλήσουμε για τον αδιάκοπο αγώνα μας για τα αυτονόητα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην υγεία, την εργασία, την ψυχαγωγία στη ζωή γενικότερα, αλλά και να ζητήσουμε να αυξηθεί ο βαθμός ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής” σημείωσε.
“Οι ανάγκες των ΑμεΑ δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα, και οι ευκαιρίες που δίνονται είναι πολύ λιγότερες” συνέχισε η Καίτη Κεράνη, από τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Μεσσηνίας “Η Υπομονή” - βάζοντας στοιχειώδη ερωτήματα, όπως αν “έχει το δικαίωμα ένα παιδί με αναπηρία να πάει σε παιδικό σταθμό και, εάν ναι, αν έχει ο παιδικός σταθμός την κατάλληλη υποδομή για να στηρίξει την ένταξή του”. Ή “αν έχει το δικαίωμα ένας άνθρωπος με αναπηρία να εργαστεί” ή “αν έχει το δικαίωμα ένας γονιός παιδιού με αναπηρία να αρρωστήσει, να νοσηλευτεί ή ακόμα και να πεθάνει όταν το παιδί του δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του”...
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι “τα τελευταία 20 χρόνια στη Μεσσηνία έχουν γίνει πολλά και σημαντικά για την αναπηρία με τη βοήθεια όλων, πολιτικών και θεσμικών παραγόντων αλλά και απλών πολιτών, όμως χρειάζονται κι άλλα”.
Από την πλευρά της, η Αθηνά Καρούνου, εκπρόσωπος της ΠΟΜΑμεΑ (Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία) Πελοποννήσου, αφού τόνισε ότι “οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία και οι οικογένειές μας, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στη φτωχοποίηση και στον περιορισμό των δικαιωμάτων μας”, επισήμανε:

“Διεκδικούμε να είμαστε ορατοί, όχι μόνο στους νόμους αλλά και στις πολιτικές. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να είναι αόρατα στις πολιτικές προστασίας των πολιτών, οι πλημμύρες στη Μάνδρα αφορούν και τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να μένουν εκτός κοινωνικού μερίσματος. Τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να μένουν εκτός προκηρύξεων, δράσεων, αναπτυξιακών έργων”.

Τέλος, ο Θανάσης Ξυπόλητος από τον Σύλλογο ΑμεΑ Μεσσηνίας τόνισε ότι προέχει η ενότητα μεταξύ των ΑμεΑ και η δυναμική παρουσία και διεκδίκηση εκ μέρους τους - ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα προσβασιμότητας υπογράμμισε ότι ελάχιστοι χώροι διαθέτουν τέτοιες υποδομές, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις τράπεζες και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Παρόντες στη συνέντευξη, τέλος, ήταν και εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Ειδικού Δημοτικού και ΕΕΕΕΚ Φιλιατρών, τον Σύλλογο Γονέων Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Καλαμάτας, όπως επίσης από την Ενωση Γονέων Καλαμάτας.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: