ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Δασικοί χάρτες: 4 επιτροπές θα εξετάσουν 14.300 ενστάσεις στη Μεσσηνία

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 







Με τον νέο χρόνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

Αυτό μας επισημάνθηκε σε ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Δασών, η οποία έχει στα χέρια της την απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συγκρότηση των 4 επιτροπών που θα εξετάσουν τις 14.300 ενστάσεις του νομού.

Οπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος δασολόγος Τάκης Αγγελόπουλος, αυτή την περίοδο στη Διεύθυνση Δασών γίνεται προεργασία στον έλεγχο των πρόδηλων σφαλμάτων (είναι 3.500 συνολικά), έτσι ώστε οι επιτροπές εξέτασης να μη χάσουν σημαντικό χρόνο μ’ αυτά τα σφάλματα.

Ο κ. Αγγελόπουλος παρατήρησε πως “πρόκειται για πρωτόγνωρη διαδικασία και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των ελέγχων”.

Οι επιτροπές είναι 4μελείς και απαρτίζονται από δασολόγο, δασοπόνο, δικηγόρο και δασικό υπάλληλο. Η 1η επιτροπή θα εξετάζει ενστάσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δασονομείου Μεσσήνης. Η 2η ενστάσεις αρμοδιότητας των Δασονομείων Αλαγονίας, Μελιγαλά και του Δασαρχείου Καλαμάτας. Η 3η ενστάσεις αρμοδιότητας του Δασονομείου Καλαμάτας και η 4η αρμοδιότητας του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας.

Να αναφέρουμε ότι μέλη των επιτροπών είναι δασολόγοι και δασοπόνοι από Λακωνία και Αρκαδία, για να μην έχουν σχέση με τη Μεσσηνία και να μην μπορούν να επηρεαστούν από τους ιδιοκτήτες που έχουν κάνει ενστάσεις.
Από την άλλη, όμως, οι συνεδριάσεις των επιτροπών δεν θα μπορούν να ξεκινούν νωρίς το πρωί και θα απαιτηθούν αρκετά έξοδα - οδοιπορικά για τις μετακινήσεις τους.

ΑΠΟ  https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: