ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Εφάπαξ επίδομα 400€ σε ανέργους -Τι διευκρινίζει η Αχτσιόγλου







Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Πάμε Αλλιώς», διευκρίνισε ότι το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης θα δοθεί σε σε νέους άνεργους
εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, μη επιδοτούμενοι, ηλικίας 18-24 ετών.

Το ποσό θα ενέρχεται σε 400 ευρώ και θα διανεμηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Συνολικά το ποσό θα ξεπεράσει 20 εκατ. ευρώ. Οι νέοι και οι νέες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, θα δώσουν δηλαδή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, μέχρι την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου.
Η ηλικία αυτή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στις ηλικίες 18-24 ετών καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ οι νέοι αυτοί δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται δεδομένου ότι δεν έχουν εργαστεί ή έχουν εργαστεί ελάχιστα, διευκρίνισε η υπουργός.

«Αποδεικνύουμε εμπράκτως αυτό που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως πει, κάθε ευρώ που περισσεύει, κάθε δυνατότητα που μας δίνει η ελληνική οικονομία, θα την εξαντλούμε για την ενίσχυση των χαμηλότερων στρωμάτων», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, η υπουργός εξήγγειλε εντατικά, στοχευμένα προγράμματα για τη νεανική εργασία, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είχε αγγίξει το 60% επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: