ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Το blue print για την e-eforia μέχρι και το 2020

Το σχέδιο για πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των Δ.ο.Υ με   στόχο βελτίωση των υπηρεσιών με την κωδική ονομασία blue print ανέλυσε σήμερα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης
Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 4ο ATHENS LAW FORUM ON TAXATION 



Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε., Blue Print, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 στο οποίο προωθείται η πελατοκεντρική προσέγγιση μέσω της ηλεκτρονικοποίησης της επαφής του συναλλασόμενου με την Α.Α.Δ.Ε. δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λ.π. και τη συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων. Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της Α.Α.Δ.Ε. και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.

Επίσης, τόνισε ότι με το νέο σχέδιο επιδιώκεται η δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακού περιβάλλοντος, παράλληλα με την κεντρικοποίηση των λειτουργιών, που θα επιτρέψουν στην Α.Α.Δ.Ε. την εξοικονόμηση πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού, ώστε να υπάρξει στροφή στη βασική λειτουργία της Α.Α.Δ.Ε. τον έλεγχο. Επισήμανε δε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους. Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της Α.Α.Δ.Ε. Για τον σκοπο παυτό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την οποία υπογράμμισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με την αρμόδια υπουργό, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατανοεί τη σπουδαιότητά της.
Διευκρίνισε δε, ότι η Α.Α.Δ.Ε. έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.

Επιμένουν στον ακατάσχετο λογαριασμό οι επιχειρήσεις

Την αδήρητη ανάγκη της θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις ζήτησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας σημειώνοντας ότι έτσι θα περιοριστεί το κύμα χρεοκοπιών . Τόνισε συγκεκριμένα ότι ο λογαριασμός αυτό θα διαχειρίζεται τις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης όπως η μισθοδοσία οι οφειλές στο δημόσιο και η πληρωμή προμηθευτών . Το ύψος του ακατάσχετου στον εν λόγω λογαρισμό θα μπορεί να καθορίζεται σε ετήσια βάση με βάση τα απολογιστικά δεδομένατης οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης,
Το δεύτερο βασικό σημείο της τοποθέτησής του ήταν η ανάγκη επανασχεδιασμού του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο ή τη φοροδιαφυγή, διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μία πενταετία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλοι με σχεδιασμό για το μέλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.

Στα 40 δις η παραοικονομία

Στα 40 δισ. ευρώ εκτίμησε ο σύμβουλος, σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κ Στέλιος Πέτσας το ύψος παραοικονομίας τονίζοντας ότι από το ποσό αυτό οποία προκύπτει φοροδιαφυγή ύψους 12 δις ευρώ και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, επισήμανε από την πλευρά τουΕπισήμανε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το συνολικό ποσό της απέχει πολύ από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση στο Κενό ΦΠΑ (VAT GAP) αντιστράφηκε το 2015, δείχνοντας ότι η αύξηση των φόρων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.
Τόνισε ακόμη ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με τη μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας. Αυτή, μαζί με τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών και την 5ετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, αποτελούν τη «Συμφωνία Αλήθειας» που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι η μεγάλη αύξηση των φόρων κανιβαλίζει την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων και οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οδηγώντας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, στο 4ο μνημόνιο. Διευκρίνισε ότι τις πρώτες μειώσεις φόρων, η ΝΔ θα τις χρηματοδοτήσει από τις μειώσεις δαπανών και όταν αυτό θα αρχίσει να αποδίδει, θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Ο κ. Πέτσας ανέφερε τις προτάσεις της ΝΔ για μείωση τω φορολογικών συντελεστών αλλά και το ανασχεδιασμό της golden visα για τους ξένους επενδυτές ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την Ελλάδα

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: