ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τη φορολόγηση του στεγαστικού επιδόματος






Η παροχή στεγαστικής συνδρομής υπό τη μορφή κάλυψης δαπανών ενοικίου σε ανασφάλιστα και οικονομικά
αδύνατα μοναχικά άτομα, από 65 χρονών και άνω τα οποία αποδεδειγμένα στερούνται ιδιόκτητης στέγης δεν εμπίπτει σε καμία από τις προβλεπόμενες κατηγορίες εισοδήματος.

Η παροχή αυτή χορηγείται για την κάλυψη δαπανών στέγασης των δικαιούχων και καταβάλλεται απευθείας στους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που μισθώνουν/υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους σε αυτούς.

Συνεπώς, η εν λόγω οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) δεν αποτελεί εισόδημα για τους δικαιούχους, δεν αναγράφεται σε κανέναν κωδικό στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν συμπεριλαμβάνεται στα υποβαλλόμενα, από τους υπόχρεους, σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων.

Αυτό σημειώνεται σε εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που υπογράφει ο διοικητής της, Γ. Πιτσιλής. Ειδικότερα στην εγκύκλιο σημειώνεται:

1. Με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 7 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι ο ΚΦΕ (ν.4172/2013)
διακρίνει τις ακόλουθες κατηγορίες ακαθαρίστων εισοδημάτων:

α) εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις,

β) εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα

γ) εισόδημα από κεφάλαιο και

δ) εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
2. Στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 7 του ν.4172/2013 διευκρινίζεται ότι σε φόρο υπόκεινται μόνο τα εισοδήματα που εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες που αναγνωρίζονται στο άρθρο αυτό και συνεπώς ότι δεν εμπίπτει στο εννοιολογικό πεδίο κανενός από τα αναφερόμενα εισοδήματα δεν υπόκειται σε φόρο.

3. Με την αριθ. Γ3/Οικ. 2615/22.05.1985/(ΦΕΚ 329/Β΄/1985) /Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας – Οικονομικών, εγκρίθηκε η εφαρμογή προγράμματος παροχής στεγαστικής συνδρομής υπό μορφή ενοικίου σε ανασφάλιστα και οικονομικά αδύνατα μοναχικά άτομα, από 65 χρονών και άνω τα οποία αποδεδειγμένα στερούνται ιδιόκτητης στέγης.
Εξάλλου, με την αριθ. Γ3/Οικ. 2435/08.07.1987/(ΦΕΚ 435/Β΄/1987) /Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υγείας και Πρόνοιας – Οικονομικών, επεκτάθηκε η εφαρμογή του προγράμματος παροχής στεγαστικής συνδρομής και σε ζεύγη των ανασφάλιστων.
Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) δεν καταβάλλεται στους δικαιούχους αλλά απευθείας στους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που συνάπτουν συμφωνίες μίσθωσης/υπεκμίσθωσης με τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής.

4. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) που χορηγείται σύμφωνα με τις ανωτέρω Αποφάσεις δεν εμπίπτει σε καμία από τις προβλεπόμενες κατηγορίες εισοδήματος, καθόσον αυτή χορηγείται για την κάλυψη δαπανών στέγασης των δικαιούχων και η οποία καταβάλλεται απευθείας στους εκμισθωτές/υπεκμισθωτές που μισθώνουν/υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους σε αυτούς. Συνεπώς, η εν λόγω οικονομική ενίσχυση (στεγαστικό επίδομα) δεν αποτελεί εισόδημα
για τους δικαιούχους, δεν αναγράφεται σε κανέναν κωδικό στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και δεν αποστέλλεται κατά την υποβολή, από τους υπόχρεους, των σχετικών ηλεκτρονικών αρχείων βεβαιώσεων.


Δείτε την εγκύκλιο στο http://aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: