ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Μεγάλες ζημιές από το χαλάζι στη Μεσσηνία

Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017







Μεγάλη ήταν η καταστροφή σε ορισμένες περιοχές της Μεσσηνίας, κυρίως στον ελαιόκαρπο, από την προχθεσινή χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τις αυτοψίες των
γεωπόνων των αρμόδιων υπηρεσιών, πιο σοβαρή φαίνεται να είναι η κατάσταση στην Τριφυλία, ενώ και σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης η ζημιά είναι τέτοια, που πρέπει να κινηθούν διαδικασίες αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, δύο κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας πραγματοποίησαν αυτοψίες χθες: Το ένα σε περιοχές στον Αρι, το Αριοχώρι, την Ασπροπουλιά, το Πλατύ, τον Αγιο Φλώρο, τ’ Αρφαρά και το Πήδημα και το δεύτερο στο Νεοχώρι Αριστομένη, την Καρποφόρα, το Αβραμιού, τη Λευκοχώρα, την Ανδρούσα, την Ελληνοεκκλησιά, τη Λάμπαινα και την Αρσινόη. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα, διαπιστώθηκε ότι σε εκτεταμένες περιοχές των παραπάνω κοινοτήτων υπάρχει ζημιά από τη χαλαζόπτωση στον ελαιόκαρπο, η οποία είναι κλιμακούμενη από ήπιας έως σοβαρότερης έντασης συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις η ζημιά είναι πάνω από το 20% - 25% και πρέπει να γίνει αναγγελία και να κινηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Σε εκπροσώπους φορέων των κοινοτήτων αυτών και σε πληγέντες παραγωγούς δόθηκαν οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό των ελαιοδέντρων, που αφορά την προστασία τους από βακτηρίωση με ψεκασμούς με χαλκούχα και για τις ακολουθούμενες διαδικασίες ενόψει αποζημιώσεων. 

Στην Τριφυλία, σύμφωνα με την ενημέρωση, προξενήθηκαν ζημιές από ισχυρή χαλαζόπτωση στις ελαιοποιήσιμες κι επιτραπέζιες ελιές και σε υπαίθρια κηπευτικά στις Δημοτικές Ενότητες Κυπαρισσίας (Φαρακλάδα, Σπηλιά, Αρμενιοί κ.λπ.), Γαργαλιάνων (Δ.Κ. Γαργαλιάνων στις περιοχές Λαγκούβαρδο, Διαλισκάρι, Πελεκιτός και Κάναλος), Τ.Κ. Λεύκης (Τραγάνα) και Αυλώνος (Ελαία, Καρυές, Αυλώνα, Πλατάνια).

Στην ανακοίνωση για την Τριφυλία επισημαίνεται ότι υπήρξε διακύμανση των ζημιών από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή ήταν μεγάλη.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: