ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Μεσσηνία: Αισιοδοξία για τον αγροτικό τομέα στο Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου»

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 






Αισιοδοξία για τις “προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία 2017” καταγράφηκε χθες το απόγευμα, σε ετήσια ανοικτή εκδήλωση, που
οργάνωσε το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Horizon Blu” στην Καλαμάτα. 
Ο Δημήτρης Βελισσαρίου τέως πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, που παρουσίασε τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στο νομό, σημείωσε ότι “υπάρχει το έμψυχο δυναμικό για λαμπρή εξέλιξη στη Μεσσηνία. Ξεχωρίζει, έχει τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρότι δεν έχει τη μεγαλύτερη έκταση”. Ανέφερε πως “η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι 2η περιφέρεια σε αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα και 5η σε χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση”.
Ο κ. Βελισσαρίου παρατήρησε πως “πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τον αγροτικό τομέα”και πρότεινε “τη δημιουργία φορέα στήριξης, συντονισμού και προώθησης του αγροτικού τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης”. Επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πιστοποιημένες μεθόδους παραγωγής, σε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής γεωργίας, σε επιχειρηματική προσέγγιση της γεωργίας, σε αναδιάρθρωση με νέα είδη και νέες ποικιλίες για νέες αγορές, σε εξωστρέφεια και συνεργασίες.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου Αναστάσιος Δάρρας παρουσίασε συμπεράσματα και στοιχεία από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης, που αφορά τα σπάνια φαρμακευτικά είδη που φύονται στον Ταΰγετο. Κατέγραψε 155 ενδημικά φυτά στο βουνό και στάθηκε σε 3 είδη: τη νεπέτα κομφοράτα, το σιδερίτη και τον υπέρικο με τα 5 διαφορετικά είδη, που έχει αντιοξειδωτική, αντικαταθλιπτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Ανέφερε ότι ο Ταΰγετος δεν είναι προτεραιότητα του υπουργείου για ένταξή του σε προγράμματα στήριξης, όπως το “Life” κι ενημέρωσε για την εξέλιξη της έρευνας από την ομάδα εργασίας των 10 ατόμων, για τη δυνατότητα εξαγωγής νέων προϊόντων και τη διατήρηση του πληθυσμού σε μειονεκτικές περιοχές.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Ξενοφών Κάππας γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και χαιρέτισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, που ενημέρωσε για τα προγράμματα στήριξης του πρωτογενή τομέα, που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος συνιδιοκτήτης της εταιρείας “Ραδίκι”, αναφέρθηκε σε θέματα που σχετίζονται με τη σύσταση και εξέλιξη της εταιρείας από την αρχή έως σήμερα.
Ο Δημήτρης Τσουκαλάς πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας (Μαγνησίας) και με την ιδιότητα του προέδρου της Εθελοντικής Οργάνωσης “ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ”, περιέγραψε πώς ένα μέρος σαν την Ανάβρα θα μπορούσε να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και πώς η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη μιας περιοχής. Τέλος ο Ντίνος Στεργίδης πρόεδρος του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου “Athena”, αναφέρθηκε στη σημασία των διαγωνισμών, δίνοντας στοιχεία για τον τελευταίο που έγινε στη Μεσσηνία.  Ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος και Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, οι υποψήφιοι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Γκούμας και Βαγγέλης Ξυγκώρος, καθηγητές και φοιτητές του ΤΕΙ, παραγωγοί και μεταποιητές.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: