ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Χοντρή κομπίνα: "Βάφτιζαν" ηλιέλαιο ως «καλαματιανό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο» στη Βόρεια Ελλάδα

 Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017





Καλαματιανό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο “βάφτιζαν” το νοθευμένο ηλιέλαιο με χρωστικές ουσίες που πουλούσαν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση
Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Η οργάνωση φέρεται να δραστηριοποιείτο από το 2015 στη νοθεία τροφίμων και όπως γνωστοποιήθηκε από τις διωκτικές αρχές, τα μέλη της προσέθεταν χρωστικές ουσίες σε ποσότητες ηλιελαίου, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο και το διακινούσαν παράνομα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.  
Η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία εμφανίζονται τενεκέδες λίτρων που γράφουν “Εxtra Natives Oil Kalamatas”.
Οι συλλήψεις των μελών της έγιναν σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, το περασμένο Σάββατο, στους Νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Μαγνησίας και Θεσπρωτίας. Συνελήφθησαν 7 Ελληνες ως μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα 5 άνδρες και 2 γυναίκες και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με τη διάπραξη απατών κατ’ επάγγελμα, της δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, της πρόληψης, καταστολής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ. διατάξεις, της παράβασης της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων κ.λπ. διατάξεων, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και άλλων διατάξεων. Επίσης, για την υπόθεση αναζητείται ένας ακόμα Ελληνας, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 52 άτομα, κυρίως προμηθευτές.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ

Οπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε έχοντας ως βάση εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, στο οποίο αποθήκευε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, που προμηθεύονταν από χονδρεμπόρους. Ανάλογα με τις παραγγελίες που λάμβαναν για εφοδιασμό με ελαιόλαδο, τα μέλη τη οργάνωσης προσέθεταν χρωστικές ουσίες στις δεξαμενές με το ηλιέλαιο, προκειμένου να προσομοιάζει στο χρώμα και στην όψη με ελαιόλαδο. Το νοθευμένο ελαιόλαδο τοποθετείτο σε πλαστικούς ή μεταλλικούς τενεκέδες διαφόρων μεγεθών, με τυπωμένες ή επικολλημένες ετικέτες με επωνυμίες που παρέπεμπαν σε περιοχές γνωστές για την παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας (Μεσσηνία, Κρήτη, κ.ά.) ή επωνυμίες που παρέπεμπαν σε ελαιόλαδο και παράλληλα αναγράφονταν σε αυτά ενδείξεις όπως «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» καθώς και οι ιδιότητές του. 
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα της υπόθεσης προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει λάδια με έξι συνολικά επωνυμίες, και συγκεκριμένα με τις επωνυμίες «Karpos», «Λιοτριβειό», «Paros», «Kriti», «Ελαιώνας/ Eleonas», «CRETA drops» και «Elias drops».
Σημειώνεται ότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ σε δείγμα λαδιού με την επωνυμία «Elias drops» βρέθηκε ως νοθευμένο και μη ασφαλές και χαρακτηρίστηκε ως «επιβλαβές για την υγεία» από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΩΝ

Η διανομή των νοθευμένων λαδιών πραγματοποιείτο με τη χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου διανομών, που είχε τις εξής μορφές: Διανομή σε καταστήματα (συνήθως εστιατόρια, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ, σούπερ μάρκετ κ.λπ.). Διανομή σε λιανοπωλητές, οι οποίοι στη συνέχεια τα μεταπουλούσαν σε δικό τους πελατολόγιο, απευθείας διανομή από τα μέλη της οργάνωσης σε μεμονωμένους πελάτες, για ιδία χρήση και εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία. Από την αστυνομική έρευνα διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Σεπτεμβρίου έως 24 Νοέμβριου φέτος, εξήγαγε στη Γερμανία και από εκεί και σε πόλεις του Βελγίου και της Ολλανδίας, συνολική ποσότητα περίπου 100.000 λίτρων τεχνητά χρωματισμένου ηλιελαίου, ως εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καταφέρνοντας έτσι να αποκομίσει παράνομα κέρδη που ανέρχονται σε 200.000 ευρώ. Επιπλέον, προέκυψε ότι τα 4 μέλη που διηύθυναν την οργάνωση είχαν στην ιδιοκτησία τους 2 εταιρείες εμπορίας ελαίων, με έδρα σε διευθύνσεις όπου δεν υπάρχει φυσική παρουσία.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο στη Λάρισα, από κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 14.670 λίτρα ελαίου σε 2.934 μεταλλικούς τενεκέδες των 5 λίτρων, που προοριζόταν για εξαγωγή στη Γερμανία. 4.600 λίτρα ελαίου σε δεξαμενή, συσκευασίες με χρωστικές ουσίες, διάφορες πρώτες ύλες και σύνεργα απαραίτητα για τη νόθευση των ελαίων, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, που αφορούν στην παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται.
Τα παραπάνω συνολικά 19.270 λίτρα ελαίου δεσμεύτηκαν από το κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΕΦΕΤ, ενώ από την εξέταση των δειγμάτων από τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας, προέκυψαν ως μη κανονικά – νοθευμένα.
Από την έρευνα στο σπίτι ηγετικού μέλους της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων για την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης, πλήθος παραστατικών, των οποίων η γνησιότητα και νομιμότητα ερευνάται και χρηματικό ποσό. 
Επιπλέον στην κατοχή συλληφθείσας, επίσης ηγετικού μέλους, μετά την είσοδό της στη χώρα μας από τη Γερμανία, μέσω του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 12.450 ευρώ, προερχόμενο από την πώληση λαδιού στο εξωτερικό.
Βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν 6 αυτοκίνητα και 2 περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα, ως μέσα τέλεσης της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν την Κυριακή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και παραπέμφθηκαν σε κυρία ανάκριση.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: