ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Πού καταλήγουν τα διαστημόπλοια όταν... «πεθάνουν»

Πολλές φορές, παρακολουθώντας μια εκτόξευση διαστημόπλοιου στην
τηλεόραση, έχω αναρωτηθεί πού θα καταλήξει όταν ολοκληρώσει την αποστολή του ή απλά όταν ξεμείνει από καύσιμα.

Όχι, δεν κινδυνεύουμε να μας πέσει στο κεφάλι, αφού τα λαμπρά μυαλά της NASA έχουν προβλέψει και γι' αυτό. Τα στέλνει στο μέρος εκείνο που έχει ονομαστεί «νεκροταφείο διαστημόπλοιων». Για ευνόητους λόγους, το σημείο Nemo, όπως λέγεται, βρίσκεται στη μέση του πουθενά: τρεις χιλιάδες μίλια από την ανατολική ακτή της  Νέας Ζηλανδίας, σε βάθος πάνω από 2.000 μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Είναι το σημείο που βρίσκεται πιο μακριά από κάθε ξηρά στον πλανήτη και για τον λόγο αυτό, το ιδανικό μέρος για την προσγείωση γιγαντιαίων τμημάτων ενός διαστημόπλοιου που ταξιδεύουν με ταχύτητα άνω των 180  mph μετά την πρόσκρουση. Η NASA έχει υπολογίσει ότι η πιθανότητα να πέσει πάνω σε κάποιον κομμάτι του διαστημόπλοιου είναι μια στις 10.000.

Από το 1971, πάνω από 263 διαστημόπλοια έχουν... ταφεί εκεί. Στο σημείο καταλήγουν μόνο τα μεγαλύτερα διαστημόπλοια, καθώς οι μικρότεροι δορυφόροι, πριν φτάσουν στην επιφάνεια της γης, έχουν ήδη καεί εξ ολοκλήρου.
Επόμενος... μελλοθάνατος στη λίστα της NASA είναι ο Διεθνής  Διαστημικός Σταθμός, που αναμένεται να βγει εκτός υπηρεσίας σε 12 χρόνια από τώρα, και να πάρει τη θέση του δίπλα στα άλλα βυθισμένα αστρόπλοια της ιστορίας του διαστήματος.

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...