ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια διάκριση για την Νομική Αθηνών. Πρώτη στον πανεπιστημιακό διαγωνισμό EMC2

Δημοσιεύθηκε:








H oμάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον κόσμο για τη γραπτή επίδοσή της, λαμβάνοντας το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου
(Award for Best Respondent Written Submission) στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διεθνούς διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2) ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 6-11 Ιουνίου 2017 στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη.
Ο διαγωνισμός EMC2 διοργανώθηκε φέτος για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του ενάγοντος κράτους (Complainant) όσο και του εναγομένου κράτους (Respondent). Η υπόθεση του φετινού διαγωνισμού EMC2 αφορούσε στη συμβατότητα περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (free trade agreements - FTAs) με το πολυμερές ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ, υπό το πρίσμα τόσο της προώθησης του ελεύθερου εμπορίου, αλλά όσο και συχνής ανάγκης εφαρμογής περιφερειακών εμπορικών πολιτικών από ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για πέμπτη χρονιά στο διαγωνισμό EMC2, και η Ομάδα της αποτελείτο από τις φοιτήτριες Μυρτώ Γκίκα, Μάρθα Μιχαλοπούλου και Χαρά Τζιμή. Η ομάδα προετοιμάστηκε από τον λέκτορα κ. Αναστάσιο Γουργουρίνη και τους φοιτητές-προπονητές (student coaches) Αντιγόνη Ματθαίου και Μάριο Τόκα, μέλη της Ομάδας που εκπροσώπησε με εξαιρετική επιτυχία τη Σχολή μας στον περσινό διαγωνισμό EMC2.
Η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε προκριθεί στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 μετά την εξαιρετική απόδοσή της στον Ευρωπαϊκό Γύρο που πραγματοποιήθηκε στο Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία) μεταξύ 10-14 Μαρτίου 2017, όπου και κατέκτησε το Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Εναγομένου (Award for Best Written Submission Respondent) και το Βραβείο Καλύτερων Τπομνημάτων συνολικά (Award for Best Written Submission Overall). (http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/diakriseis/2017/ELSAMootCourtCompetitionWTO2017.pdf ).
Στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2, που διεξήχθη στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη μεταξύ 6-11 Ιουνίου 2017, συμμετείχαν οι 22 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπως αναδείχτηκαν από τους Περιφερειακούς Γύρους του διαγωνισμού για καθεμία από τις περιοχές Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας/Ειρηνικού και Αφρικής. Οι ομάδες αυτές εκπροσώπησαν πανεπιστήμια όπως το Harvard University (Η.Π.Α.), το Graduate Institute of International and Development Studies (Ελβετία), το University of Zurich (Ελβετία), το Katholieke Universiteit Leuven (Βέλγιο), κ.λ.π. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του διαγωνισμού EMC2 συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί, στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του ΠΟΕ και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.
Ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους στον φετινό διαγωνισμό EMC2, οι φοιτητές της Ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών έλαβαν υποτροφίες για την παρακολούθηση εξειδικευμένων μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου στα εγνωσμένης φήμης προγράμματα του International Economic Law and Policy (IELPO) LLM του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Η συμμετοχή της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη στήριξη του Ομίλου ΕΛΠΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και της ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες κάλυψαν το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στη Γενεύη, και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στον Ευρωπαϊκό Γύρο που πραγματοποιήθηκε στο Κλουζ-Ναπόκα είχε προηγουμένως καλυφθεί χάρη στην, εξίσου γενναιόδωρη, στήριξη, για ακόμα μία χρονιά, των δικηγορικών εταιρειών Δρυλλεράκης & Συνεργάτες και Κυριακίδης Γεωργόπουλος. Αρωγοί, δε, σε όλη αυτή την προσπάθεια ήταν η ELSA Athens και τα στελέχη του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε θερμά.

ΑΠΟ ttp://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...