ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Απροστάτευτες από το δάκο 14 περιοχές της Μεσσηνίας

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 







Χωρίς εργολάβους για ψεκασμούς δακοκτονίας είναι 14 χωριά -περιοχές της Μεσσηνίας, σε πρώτη φάση, καθώς
στο σχετικό διαγωνισμό δεν κατατέθηκαν προσφορές από ενδιαφερόμενους εργολάβους.
Ακόμα, ζήτημα φαίνεται να προκύπτει και για 5 - 6 ακόμα περιοχές (Προσήλιο, Χρυσοκελλαριά κ.λπ.), για τις οποίες η επιτροπή διαγωνισμού απέρριψε τις προσφορές που κατατέθηκαν.
Ωστόσο, υπάρχει ευρύτερα προβληματισμός και ανησυχία για την έγκαιρη έναρξη του φετινού προγράμματος δακοκτονίας σε όλη τη Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις πρώιμες περιοχές του νομού, γιατί έχουν καθυστερήσει και οι διαδικασίες για την τοποθέτηση των παγίδων, που προηγούνται και δείχνουν πού και πότε ακριβώς πρέπει να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί. Για το λόγο αυτό ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι κατ’ εξαίρεση πρέπει να εγκριθεί η εκτέλεση προσυμβατικού έργου, δηλαδή, να τοποθετηθούν παγίδες και να γίνουν ψεκασμοί πριν την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους.
Οσον αφορά τις παγίδες, ο διευθυντής ενημέρωσε ότι χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων ανάδοχων και την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου αναμένεται να εξετάσει και να εγκρίνει και τις οικονομικές προσφορές. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι γύρω στις αρχές Ιουλίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους, τη στιγμή που στη Μεσσηνία, στις πρώιμες περιοχές οι ψεκασμοί ξεκινούν στις 25 Ιουνίου. Αφησε μια ελπίδα, ωστόσο, λέγοντας ότι η φετινή χρονιά είναι πιο όψιμη.
Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, παρουσία του κ. Κυριακόπουλου, διαβεβαίωσε χθες ότι η Περιφερειακή Ενότητα και οι υπηρεσίες της θα επισπεύσουν τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης για τα 14 χωριά - περιοχές, προκειμένου να ξεκινήσουν έγκαιρα και σε αυτές οι ψεκασμοί. Επεσήμανε, όμως, ότι οι προσπάθειες δεν θα καρποφορήσουν, αν δε βρεθούν ενδιαφερόμενοι εργολάβοι και ζήτησε την κινητοποίηση των αιρετών των τοπικών κοινωνιών στην εξεύρεση ενδιαφερομένων.
Η κ. Αλειφέρη και ο κ. Κυριακόπουλος ξεκαθάρισαν ότι αν δεν ευδοκιμήσουν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν με δική τους ευθύνη την καταπολέμηση του δάκου.

Τα 14 χωριά - περιοχές για τις οποίες δεν κατατέθηκαν προσφορές, είναι: Ανδρούσα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό, Καρποφόρα, Κωνσταντίνοι, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Ευαγγελισμός, Φοινίκη, Φοινικούντα, Πύλος - Πύλα, Χωματάδα, Καλλιθέα και Βρύσες Τριφυλίας.
Επίσης, ο διευθυντής παρατήρησε ότι φέτος υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία, από κάθε άλλη χρονιά, καθώς προβλέπεται να προστατευτούν 9 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε 160 χωριά. Ο κ. Κυριακόπουλος κάλεσε τους παραγωγούς να παρακολουθούν τα θέματα φυτοπροστασίας, την εξέλιξη του ελαιόκαρπου και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους της υπηρεσίας και ιδιώτες, καθώς και να παρακολουθούν τους ψεκασμούς, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να γίνονται, όπου είναι απαραίτητοι και όχι άσκοπα.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...