ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Capital controls: Η τρόικα ζητά χαλάρωση. Ποιο θα είναι το νέο όριο ανάληψης

04 Μαϊου 2017 






Μία σειρά αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εξειδικευμένες εταιρείες αλλά και αλλαγές στην
αρμόδια Επιτροπή, η οποία ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και καταθέτει τη γνώμη της όσον αφορά στην αδειοδότηση των εν λόγω εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και χαλάρωση των capital controls ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Φρένο μπήκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απαίτηση των εταιρειών διαχείρισης να αποκτήσουν και τη διαχείριση των ακινήτων.

Γκρίνια με την Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο αγκάθι στα θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν ο ρόλος της εν λόγω Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών δυσχεραίνει, μεταξύ άλλων, τη γρήγορη αδειοδότηση.
Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τους όρους για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμβλυνση των ιδιαίτερα αυστηρών κριτηρίων, προκειμένου να δημιουργηθεί η δευτερογενής αγορά ενεργής διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Οι δανειστές ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη χαλάρωσης των capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνικής Ένωση Τραπεζών έχει καταθέσει πρόταση στην οποία ζητά όταν κλείσει η τελική συμφωνία Αθήνας-δανειστών, το όριο ανάληψης των 420 ευρώ την εβδομάδα να αυξηθεί στα 500 ευρώ.
Ωστόσο, η εκροή καταθέσεων των τελευταίων μηνών έχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, φρενάρει το εγχείρημα και δεν αποκλείεται να καθυστερήσει την αύξηση του ορίου.

Το πλαίσιο

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι το αυστηρό πλαίσιο για την αδειοδότηση έχει φρενάρει την Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν πάρει άδεια μόλις τρεις εταιρείες, οι οποίες συστάθηκαν από τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Attica Bank.
«Οι εταιρείες αυτές πήραν την άδεια διότι η μητρική τους είναι πιστωτικό ίδρυμα και όχι κάποιο fund ή εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όταν τα κριτήρια που ζητούνται είναι σχεδόν τα ίδια με τα κριτήρια που απαιτούνται για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, είναι λογικό μόνο η εταιρεία της οποίας ο μέτοχος είναι τράπεζα να πάρει την άδεια».

Κεφαλαιακή ενίσχυση

Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται, επίσης, η επιτάχυνση της εξυγίανσης των μικρών τραπεζών. Μάλιστα, καλείται η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών -το ζήτημα αφορά κυρίως την Attica Bank.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Attica Bank αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμφωνίας της με ξένο fund, το οποίο θα αποκτήσει τη διαχείριση κόκκινων δανείων 1,074 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Euro2day , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: