ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Αναμένεται νέο ρεκόρ το καλοκαίρι: Και η Μεσσηνία ανεβασμένη στον τουρισμό

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017


Κάθε ρεκόρ προβλέπει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος να σπάσουν φέτος το καλοκαίρι οι πληρότητες και οι
διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, με τουλάχιστον 1 εκατ. περισσότερους τουρίστες από την περσινή χρονιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι καταξιωμένοι τουριστικά προορισμοί είναι overbooked, οπότε αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση σε νέους αναπτυσσόμενους προορισμούς όπως η Μεσσηνία. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι, ειδικά τον Αύγουστο, η πληρότητα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νομού πλησιάζει στο 100%, όπως είπε μιλώντας στην "Ε" η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεσσηνίας, Χριστίνα Μελεξοπούλου. Αντίθετα πιο συγκρατημένος φάνηκε ο πρόεδρος Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, ο οποίος μίλησε για μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, σε σχέση με την περσινή χρονιά.  
Πιο αναλυτικά, η κ. Μελεξοπούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως φέτος διαφαίνεται μια καλή χρονιά για τα τουριστικά καταλύματα στη Μεσσηνία. Ηδη «ο Αύγουστος έχει μεγάλη ζήτηση και έχει σχεδόν κλείσει· υπάρχουν κρατήσεις, πολλές και από ομογενείς του εξωτερικού, Αμερική και Γερμανία, και γενικά περιμένουμε μια πολύ καλή σεζόν», ανέφερε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε δε πως, σε σύγκριση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο, οι προκρατήσεις μαρτυρούν πως και ο Ιούλιος θα πάει καλά - ενώ διατύπωσε την βεβαιότητά της ότι η γενικότερη ζήτηση θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών και τους υπόλοιπους μήνες της τουριστικής σεζόν. 
Ο Δημ. Καραλής είπε ότι οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το τουριστικό μέλλον του νομού. «Αν λάβουμε υπόψη μας τις εκτιμήσεις από τους tour operators, η Μεσσηνία θα καταγράψει μονοψήφιο ποσοστό αύξησης», είπε συγκεκριμένα. Και πρόσθεσε ότι ο νομός «προσπαθεί να ενταχθεί στους τουριστικούς προορισμούς, αλλά ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί στο μέγιστο δυνατό». Επικαλούμενος δε τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία, πέρυσι και φέτος τέτοια εποχή, καθώς και τους tour operators, εκτίμησε ότι η προτίμηση που δείχνουν οι Αγγλοι τουρίστες για τη χώρα μας θα φέρει κάποιο όφελος και στη Μεσσηνία. Οσο δε αφορά την εγχώρια αγορά, θεωρεί άλλωστε ότι το κυρίαρχο τουριστικό ρεύμα στην Πελοπόννησο είναι οι Ελληνες επισκέπτες, είπε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα δείγματα ανόδου από τις μέχρι τώρα προκρατήσεις. Ωστόσο, αισιοδοξεί «διότι οι Ελληνες τουρίστες είναι της τελευταίας στιγμής», αλλά κι «επειδή τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι επιβαρυμένα», θα αποτρέψει κάποιους να επιλέξουν νησιωτικούς προορισμούς. 

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη