ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Με 100 δόσεις η νομιμοποίηση των καταπατημένων γεωργικών εκτάσεων

04/05/2017






Το ένα πέμπτο της αξίας της δασικής έκτασης την οποία εκχέρσωσαν έως το 1975 πρέπει να καταβάλουν οι καταπατητές αγρότες για να συνεχίσουν να την καλλιεργούν. Οι
καταπατητές γεωργοί που προέβησαν σε εκχερσώσεις από το 1975 έως το 2007 θα πληρώσουν το ένα τρίτο της αξίας του δάσους για να νομιμοποιήσουν την παράνομη χρήση. Επίσης, από την υποχρέωση καταβολής τέλους για αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες εξαιρούνται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και οι περιπτώσεις αναδασμών. Η υπουργική απόφαση, που εξειδικεύει το κόστος διατήρησης της αγροτικής χρήσης καταπατημένων εκτάσεων από αγρότες (την οποία προέβλεψε ο ν.4280/14 και επέκτεινε ο ν.4467/17). δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οπως ορίζει, για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου 1975, ο αγρότης που τις εκμεταλλεύεται μπορεί:

• Αν ήταν δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις, να διατηρήσει τη χρήση καταβάλλοντας το 20% της αξίας τους.
• Αν ήταν δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, το 15% της αξίας τους.
• Αν ήταν ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις, το 12,5% της αξίας τους.
Για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως την 7η Μαρτίου 2007, οι αγρότες μπορούν να διατηρήσουν τη χρήση, εφόσον:
• Αν ήταν δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις, καταβάλουν το 30% της αξίας τους.
• Αν ήταν δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, καταβάλουν το 25% της αξίας τους.
• Αν ήταν ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις, το 22,5% της αξίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη κατηγορία, οι αγρότες-καταπατητές πρέπει να πραγματοποιούν οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει το όφελος από την καλλιέργεια της έκτασης, εκτός αν αυτή επιδοτείται (από τον ΟΣΔΕ), στην οποία περίπτωση χρειάζεται γνωμοδότηση από το δασαρχείο. Η πληρωμή του προστίμου εξαγοράς της έκτασης ή νομιμοποίησης της χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε έως 100 δόσεις, με ελάχιστη τα 30 ευρώ. Οταν το ποσό αποπληρωθεί, τότε η αλλαγή χρήσης πρέπει να καταχωριστεί στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολογικό γραφείο και είναι πλήρως μεταβιβάσιμη.
Οπως ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η αίτηση πρέπει να κατατεθεί έως τη 12η Ιουνίου (οπότε και λήγει η παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων στο περιεχόμενο των δασικών χαρτών). «Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της γεωργικής καλλιέργειας στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία των δασικών εκτάσεων, μειώνεται το γραφειοκρατικό και διοικητικό βάρος και το κόστος φακέλου και αποκαθίσταται η συμβατότητα των χρήσεων, χωρίς πρόβλημα στις αγροτικές επιδοτήσεις», ανέφερε.
Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα υπολογίζεται η αξία της καταπατημένης/εκχερσωμένης έκτασης, καθώς το δάσος δεν έχει αντικειμενική αξία. Οπως αναφέρεται, θα χρησιμοποιείται η «αξία δάσους», μια έννοια που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια για να υπολογιστεί το αντάλλαγμα λ.χ. για μια έγκριση επέμβασης (π.χ. για την κατασκευή ενός δρόμου, μιας κτηνοτροφικής μονάδας). Η «αξία δάσους» λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η κλίση του εδάφους, το είδος της βλάστησης κ.λπ. και κινείται συνήθως στα 600 ευρώ/στρέμμα. Τα χρήματα πάντως θα κατατεθούν στο Πράσινο Ταμείο, υπέρ του Φορέα Δασών.

Δασικοί χάρτες

Με άλλη απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξαίρεσε από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντίρρησης για το περιεχόμενο των δασικών χαρτών τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά και τις περιπτώσεις εκτάσεων που έχουν προέλθει από αναδασμό.

Παράταση ενός μήνα για τα αυθαίρετα

Την πέμπτη παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτήν τη φορά η ρύθμιση παρατείνεται μόλις για ένα μήνα, έως τις 8 Ιουνίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανό διάστημα για να κατατεθεί στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για τη διάδοχη διαδικασία νομιμοποίησης της αυθαίρετης δόμησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κύρια αιτία καθυστέρησης (καθώς το σχέδιο νόμου δόθηκε σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2016) ήταν η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, στην οποία συμμετέχει ενεργά και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. «Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις που προέκυψαν έχουν πλέον ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή. Η κυβέρνηση επέλεξε η κοινοβουλευτική διαδικασία να γίνει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να βρει τον αρμόζοντα χώρο και χρόνο στον δημόσιο διάλογο», αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου.

πηγή: Καθημερινή
ΑΠΟ  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: