ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στους αρχαιολογικούς χώρους

05/05/2017








Εντός του Μαΐου θα αναδειχθούν οι ανάδοχοι για το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς
χώρους και στα μουσεία όπως είπε η η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη.
Όπως, ανέφερε, «είναι στο καταληκτήριό τους οι διαγωνισμοί που αφορούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποστηρίζει το σύστημα στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και οι ανάδοχοι που θα αναδειχθούν μέσα στο μήνα, θα ανακοινωθούν από τους δύο χορηγούς ταυτόχρονα».
«Χρειάζεται η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ως ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ελέγχει όλο το πακέτο γιατί δεν φτάνει να έχουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο αλλά και την υποδομή για να το στηρίξει», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε ότι στο ΤΑΠ, από το 1970 που ιδρύθηκε συντηρείται μια περίεργη νοοτροπία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ένα πτώμα που συντηρείται για να το απομυζούν κάποιοι επιτήδειοι». Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, πέρσι που τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2015 και από 55 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 85 εκατ. ευρώ υπήρξε «υπερακοντισμός 27% στα ελεύθερα εισιτήρια».
«Αυτό σημαίνει πρώτον ότι υπάρχει μία μηχανή που παράγει δωρεάν επισκέπτες, γκρουπ ολόκληρα μπαίνουν δωρεάν και δεύτερον δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Κάποιοι καταληστεύουν συστηματικά τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους», τόνισε.
Από την πλευρά της η κ. Κονιόρδου έκανε λόγο για χρόνια παθογένεια που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη μη έκδοση εισιτηρίων και συμφώνησε ότι ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών μπαίνει χωρίς να πληρώνει.
«Κάποια από αυτά είναι συμφωνημένα. Επανεξετάζουμε το θέμα αυτό γιατί πιστεύουμε ότι έχει γίνει υπερβολική χρήση», τόνισε η κ. Κονιόρδου, ενώ σε ό,τι αφορά το ΤΑΠ ανέφερε ότι «έχουν εντοπιστεί ορισμένα θέματα» και ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι στη φάση επεξεργασίας του νέου Οργανισμού.
H υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη είπε επίσης ότι μέσα στο 2017 θα λειτουργήσει πλήρως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).
«Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει κάνει λαμπρό άνοιγμα με την Documenta, είναι ένα είδος crash test, και είμαστε δίπλα του για να υπάρξει απορρόφηση της χορηγίας του Ιδρύματος Νιάρχου και να λειτουργήσει εντός του 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.
Όπως ανέφερε η κ. Κονιόρδου έχει ήδη υπογραφεί και από το υπουργείο Οικονομικών το προεδρικό διάταγμα που αφορά τον εσωτερικό κανονισμό του Μουσείου, διευθετήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και βρίσκεται στο ΣτΕ για έλεγχο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει η μόνιμη στελέχωση του Μουσείου μέσω ΑΣΕΠ που θα ολοκληρωθεί το 2018.
«Ήδη με αποσπάσεις πήγαν 5 άτομα και συνάπτονται 15 συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ θα διατεθούν και 19 άτομα από τον ΟΔΙΕ». Συνολικά το ΕΜΣΤ τώρα έχει 57 άτομα και η διεύθυνση θα μπορεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία του. Το 2018 το προσωπικό θα φτάσει τα 87 άτομα», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαράς Κεφαλίδου, σχετικά με το κόστος καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, η κ. Κονιόρδου ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται στην παρούσα φάση κανένα θέμα καταβολής αποζημιώσεων». Προσέθεσε δε, ότι η Περιφέρεια Αττικής δίνει 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση της νέας μελέτης που απαιτείται και σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Πινακοθήκης κάνει την ανάθεση, ενώ αν υπάρξει διαφορά με τον εργολάβο στο τέλος θα επιλυθεί.

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...