ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Μεσσηνιακά προϊόντα σε τροχιά γύρω από τη γη

Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017






Μεσσηνιακά προϊόντα, όπως ελιές Καλαμάτας, ελαιόλαδο, σύκα και σταφίδες, ενδέχεται να βρεθούν, κάποια στιγμή φέτος, σε τροχιά γύρω
από τη Γη, με ένα από τα οχήματα της ιδιωτικής εταιρείας ''Blue Origin'', του Μεξικανού δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του διαδικτυακού τόπου Amazon, ο οποίος είναι λάτρης του Διαστήματος.
Στόχος του πειράματος θα είναι να προσδιοριστεί πώς αντιδρούν τα τρόφιμα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Την πληροφορία για το εν λόγω πείραμα, που αποτελεί ιδέα του καθηγητή στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, Τάκη Παπαδόπουλου, και των μαθητών του, δημοσίευσε η εφημερίδα "National Herald", η αγγλόφωνη έκδοση της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ" στις ΗΠΑ - και αναδημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό περιοδικό "Olive Oil Times", προς το οποίο όμως η Blue Origin αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Σύμφωνα με τη ''National Herald'', ο Τάκης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο σκοπός του πειράματος είναι διττός: «Πρώτον, θέλουμε να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του ελαιόλαδου και συγκεκριμένα να εξετάσουμε αν θα διατηρήσει την υγρή του μορφή μακριά από τη Γη. Γνωρίζουμε ότι το νερό δεν διατηρεί την υγρή μορφή του στο διάστημα και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς συμπεριφέρεται το ελαιόλαδο. Και δεύτερον, να ερευνήσουμε τη συμπεριφορά της ανάπτυξης βακτηρίων ζυμομυκήτων στο διάστημα, τη δυνατότητα παρασκευής ψωμιού στο διάστημα». 

Οπως αναφέρει η "National Herald", ο ίδιος πρόσθεσε πως πρότεινε να συμμετέχουν στο πείραμα οι μαθητές του, όταν συναντήθηκε με τον επικεφαλής μηχανικό της Blue Origin σε ένα συνέδριο στην Ολλανδία.

Τα τρόφιμα αναμένεται να μείνουν μόνο 7 με 8 λεπτά σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, αλλά ο Τ. Παπαδόπουλος -μιλώντας στη "National Herald"- δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτός είναι επαρκής χρόνος για να συγκεντρωθούν αρχικά δεδομένα σχετικά με το πώς αντιδρούν τα τρόφιμα στις συνθήκες αυτές. Και αν όλα πάνε καλά, ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι «τα μεσσηνιακά προϊόντα, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, θα είναι η τροφή για τους αστροναύτες, καθώς και των επιβατών των εμπορικών διαστημικών πτήσεων, για πολλά χρόνια στο μέλλον».

Στο δημοσίευμα των "Olive Oil Times" προστίθεται τέλος ότι «σημαντικό ρόλο στο πείραμα αυτό παίζει επίσης ο αδελφός του Τάκη, ο Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, που συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: