ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΕΟΤ: «Το 2017 θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια αφίξεις»








«Το 2017 θα ξεπεράσουμε τα 30 εκατομμύρια αφίξεις», εκτίμησε ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος
στο πλαίσιο του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Το μοντέλο "ήλιος-θάλασσα" είναι η βάση, αλλά υπάρχει η ανάπτυξη του yachting, του πολιτιστικού τουρισμού, ενώ η γαστρονομία είναι ο δεύτερος πυλώνας προσέλκυσης» τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος και εκτίμησε ότι ο τουριστικός κλάδος μπορεί να μετατραπεί σε Δούρειο Ίππο για την εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων.


«Ο τουρισμός είναι ένα εξαιρετικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς, έχουμε τον τουρισμό στο DNA μας και έως το 2020 η Ελλάδα μπορεί να είναι και στη δεκάδα των τουριστικών προορισμών», είπε ο γ.γ. του ΕΟΤ και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η άνοδος της τουριστικής κίνησης στη χώρα δεν πρέπει να αποδίδεται στη γενικευμένη αστάθεια στις γειτονικές χώρες.

«Είναι μία παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσουμε. Τα προβλήματα στην Τουρκία δεν είναι θετικό στοιχείο, κάποιοι σκέφτονται "όσο πιο δυτικά, τόσο πιο καλά". Όταν είσαι τόσο κοντά στο πρόβλημα, λειτουργεί αποτρεπτικά», τόνισε ο κ. Τρυφωνόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ομαλότητα στην περιοχή θα λειτουργήσει ακόμη θετικότερα για την Ελλάδα. Κάθε πελάτης κερδίζεται, δεν χαρίζεται».

Ως στοιχεία που προμηνύουν την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου, ανέφερε τη διασυνδεσιμότητα μέσω αεροπορικών γραμμών, η οποία έχει φτάσει στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ, τη δυναμική των προκρατήσεων σε παραδοσιακές και νέες τουριστικές αγορές, τα νέα περιφερειακά αεροδρόμια, τις μαρίνες, την άνοδο του θεματικού τουρισμού.


ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: