ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Αποστόλου: Μάχη για την απαγόρευση του όρου φέτα από άλλες χώρες

Ο Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε ότι το "μεγάλο στοίχημα της ανάταξης της χώρας και της οικονομίας δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν κερδηθεί
πρωτίστως στην ύπαιθρο"


Adtech Ad


«Δουλεύουμε με την Κομισιόν για να απαγορευτεί η χρήση του όρου φέτα από οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, στον απόηχο του θέματος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη χρήση του όρου ‘φέτα’ από Καναδούς παραγωγούς στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά.

AdTech Ad


Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική παραγωγή κατά την τρίτη ημέρα του 2ου Delphi Economic Forum, ο Ευάγγελος Αποστόλου δήλωσε ότι το «μεγάλο στοίχημα της ανάταξης της χώρας και της οικονομίας δεν μπορεί να κερδηθεί, αν δεν κερδηθεί πρωτίστως στην ύπαιθρο».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι ο σφυγμός της ανάπτυξης χτυπά στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι «η αγροτική οικονομία είναι ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση».
Ο Ευάγγελος Αποστόλου είπε ότι στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης και η ανανέωση στο επάγγελμα του αγρότη, ο οποίος θα πρέπει να είναι μορφωμένος και καταρτισμένος στον τομέα του, θέση, με την οποία συμφώνησε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαφτάρης.
Ο κ. Τσαφτάρης υποστήριξε ότι η γεωργία είναι ο τομέας που μπορεί σήμερα να οδηγήσει σε μία γρήγορη ανάπτυξη και ανέπτυξε πρωτοποριακές ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε πολλά προβλήματα της γεωργίας, όπως η χρήση drones και η γεωθερμία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ, Νίκος Ευθυμιάδης, τόνισε ότι εδώ και 5 με 6 χρόνια, η ελληνική γεωργία έχει πάψει να βασίζεται στις επιδοτήσεις. Και ανέφερε ότι στόχος των Ελλήνων αγορών και της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η διεθνής αγορά και οι απαιτήσεις της, με προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι τριών επιτυχημένων εταιρειών.
Η ιδιοκτήτρια της οινοποιίας Αργυρίου, Δέσποινα Αργυρίου, υποστήριξε ότι η ποιότητα είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι των άλλων χωρών, όμως υπάρχουν μεγάλες παθογένειες, όπως ο ότι «η γη πολυτεμαχίζεται».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του CHB Group, Νικόλας Χριστοδούλου, είπε ότι στη χώρα μας αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η καινοτομία.
Ο Πρόεδρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Zooulis Mina, υπογράμμισε ότι η επιτυχία της εταιρείας του βασίζεται στη μελέτη και στις επενδύσεις.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: