ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Αποστόλου: Πρόγραμμα 443 εκατ. για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία

03/01/2017






«Προχωρούμε σήμερα στην προκήρυξη ενός μέτρου, πολύ σημαντικής βαρύτητας για την πολιτική μας στον αγροτικό χώρο, αυτού της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας». Αυτό
τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την
προκήρυξη του μέτρου της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ύψους 443 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Αποστόλου έκανε λόγο για στροφή στην ποιότητα, στα πιστοποιημένα προϊόντα, αλλά και ειδικά στη βιολογική παραγωγή, ενώ επεσήμανε ότι «είναι μια στρατηγική επιλογή του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Είναι η αιχμή του δόρατος για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να περάσουμε σε μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία».
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, αφορά περίπου 20.000 με 25.000 γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου, «ανασυντάσσουμε ταυτόχρονα ολόκληρο το φάσμα λειτουργίας του χώρου, τη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης, την ίδια την λειτουργία των οργανισμών πιστοποίησης, έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι εκείνο που πληρώνει ως βιολογικό είναι πράγματι βιολογικό».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι η Ελλάδα να γίνει ένα βιολογικό περιβόλι και έτσι θα μπορέσουν να ξεπεραστούν με την υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, τα δομικά μειονεκτήματα, όπως ο μικρός κλήρος και το ανάγλυφο».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης, βασικό χαρακτηριστικό του μέτρου είναι η διαφάνεια, καθώς όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα απλοποιηθεί κάθε διαδικασία, ενώ το πρόγραμμα επιτρέπει την αξιοποίηση εκτάσεων σε κατοικημένες περιοχές, αστική και περιαστική γεωργία-κτηνοτροφία και παράλληλα δίνει λύσεις για ζητήματα που είχαν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις πολυκαλλιέργειας.
Με αυτό το μέτρο, και νέες καλλιέργειες μπορούν να πάρουν βιολογικό πρόσημο, όπως ροδιά, συκιά, ακροδρυά, ακτινίδιο, αβοκάντο, μικρόκαρπες δάσους, καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο και πατάτες. Μέσα στο 2017 θα υπάρξει συμπληρωματική προκήρυξη.
Όσον αφορά στην απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το 2016, το τελικό ποσοστό άγγιξε το 16%, πάνω από 620 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το 2017 θα προκηρυχθούν δράσεις και μέτρα του που αφορούν στην κατάρτιση των νέων αγροτών, στην μεταποίηση και στα σχέδια βελτίωσης. «Ξεκινήσαμε με τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλίσουμε τους πόρους από την Ε.Ε. και την έγκαιρη πληρωμή, χωρίς καταλογισμούς και πρόστιμα, των κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά και των αποζημιώσεων των αγροτών. Να νοικοκυρέψουμε επίσης το σύστημα και να εκκαθαρίσουμε παλιές αμαρτίες που άφηναν (και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν ακόμα) απλήρωτους τους αγρότες. Με τις πληρωμές του 2016 κάναμε και ρεκόρ από καταβολής της ΚΑΠ. Τινάξαμε τη μπάγκα στον αέρα, καταβάλλοντας στον αγροτικό χώρο για ενισχύσεις, ανειλημμένες και εκκρεμότητες από το 2008, 3,7 δισ.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε: «Ήδη προχωράμε σε δράσεις και μέτρα για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Όπως έχω πει και πάλι, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα. Μόνον τότε θα ξεφύγουμε από τη διαχείριση της μιζέριας και τη ένδειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο».
Το «Μέτρο 11 Βιολογικές Καλλιέργειες του ΠΑΑ 2014-2020»
Σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, σας ενημερώνουμε τα εξής:

1. Η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής.

2. Μέσω της ενίσχυσης, οι γεωργοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε τέτοια συστήματα, ανταποκρινόμενοι με τον τρόπο αυτό στη ζήτηση της κοινωνίας για τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών.

3. Υπάρχουν τα ακόλουθα Υπομέτρα και δράσεις:

Ø Υπομέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:
* Δράση 11.1.1 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
* Δράση 11.1.2 : Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία
Ø Υπομέτρο 11.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους με τις εξής δράσεις:
* Δράση 11.2.1 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία
* Δράση 11.2.2 : Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

4. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.2 καλύπτεται το κόστος Πιστοποίησης και των εργαστηριακών αναλύσεων (δράση 11.2.1).

5. Στους δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 το κόστος Πιστοποίησης θα καλύπτεται από άλλο Μέτρο που θα προκηρυχθεί.

6. Ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα σε παραπάνω από μία δράσεις.

7. To Μέτρο είναι συμβατό και με άλλα Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020.

8. Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής έως 85% από 15/10 μέχρι 30/11 εκάστου έτους.
Στην πρόσκληση που θα εκδοθεί, το συνολικό ύψος των πιστώσεων ανέρχεται σε τετρακόσια σαράντα τρία εκατομμύρια (443.000.000) ευρώ και αφορά δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική συμμετοχή).

Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα 2 Υπομέτρα ως εξής:

Ø Υπομέτρο 11.1 : Εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ
* Δράση 11.1.1: Εξήντα έξι εκατομμύρια (66.000.000) ευρώ
* Δράση 11.1.2: Τριάντα τέσσερα εκατομμύρια (34.000.000) ευρώ
Ø Υπομέτρο 11.2 : Τριακόσια σαράντα τρία εκατομμύρια (343.000.000) ευρώ
* Δράση 11.2.1: Εκατόν ογδόντα τρία εκατομμύρια (183.000.000) ευρώ
* Δράση 11.2.2: Εκατόν εξήντα εκατομμύρια (160.000.000) ευρώ
Το μέτρο 11 του ΠΑΑ 2014-2020 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με ποσοστό από 75-85% ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής, όπως ορίζεται στα στοιχεία α), β), γ), και δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 59 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013.
Προκειμένου η εφαρμογή του Μέτρου και οι πληρωμές των δικαιούχων να γίνονται με όσο το δυνατό πιο αδιάβλητο τρόπο και εντός των προθεσμιών (οι πληρωμές έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30ⁿ Ιουνίου εκάστου έτους), εφαρμόζονται τα εξής:

1. Οι αιτήσεις για ένταξη γίνονται ηλεκτρονικά, από τον κάθε ενδιαφερόμενο.

2. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με διασταύρωση στοιχείων της αίτησης με ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όσων αφορά:

* την ιδιότητα του ενεργού αγρότη (διασταύρωση μέσω ΚΕΠΥΟ),
* την ύπαρξη σύμβασης σε ισχύ του ενδιαφερόμενου με Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης (ΟΕ&Π), καθώς και το χρόνο ένταξης κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου / εκμετάλλευσης σε σύστημα ελέγχου (διασταύρωση μέσω Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων Βιοκαλλιεργητών, ΗΒΔ),
* την έκταση κάθε αγροτεμαχίου / βοσκοτόπου καθώς και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν στους αιτούντες (ολοκληρωμένο σύστημα ΟΣ),
* τον αριθμό των ζώων (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων ΚΒΔ), κ.α..

3. Η δημοσιοποίηση των προσωρινών και τελικών πινάκων δικαιούχων γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα και με δημόσια κοινοποίηση.

4. Ο Γενικός Γραμματέας ΑΠ&ΔΚΠ εκδίδει Απόφαση Ένταξης με το σύνολο των δικαιούχων.

5. Η πληρωμή πραγματοποιείται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΠΕΚΕΠΕ (8 στο σύνολο της χώρας).

Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ, όπου μεταξύ άλλων προτάθηκε η διεύρυνση των επιλέξιμων καλλιεργειών για το Μέτρο 11. Οι καλλιέργειες που προστίθενται αφορούν στη ροδιά, ακτινιδιά, ακρόδρυα, συκιά, μικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, καπνός, φυλλώδη λαχανικά – σταυρανθή / βολβώδη / καρότο / πατάτα.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται και την έγκριση των προταθέντων αλλαγών, θα είμαστε σε θέση να εκδώσουμε νέα πρόσκληση η οποία θα συμπεριλαμβάνει τις νέες καλλιέργειες που θα εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ