ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Δεκέμβρης ή Χριστουγεννιάτης

Ο Δεκέμβριος είναι αδιαμφισβήτητα ένας μήνας με πολύ σημαντικές εορτές για την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Άννας, του Αγίου Σπυρίδωνα και βέβαια τη γέννηση του Χριστού.

Δεκέμβριος. Ο δέκατος μήνας πριν γίνει η μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου από τον Ιούλιο Καίσαρα. Γι’ αυτό και οι Ρωμαίοι τον ονόμασαν έτσι, από το Decem, που σημαίνει δέκα. Στη συνέχεια ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας και ο Δεκέμβριος δωδέκατος. Τον ονομάζουμε Δεκέμβρη, αλλά και Χριστουγεννιάτη, λόγω της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, τη γέννηση του Ιησού. Συνήθως από τις πρώτες μέρες του μήνα η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και αρχίζει κρύο και χιονιάς κυρίως στα ορεινά. Αυτές οι πρώτες μέρες ονομάζονται και «Νικολοβάρβαρα» από τις εορτές του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας. Ο λαός, για να υπογραμμίσει πόσο κοντά είναι αυτές οι γιορτές χρησιμοποιεί την εξής παροιμία: «Αγιος Νικόλαος φώναξε, Σάββας απηλοήθη, κι αγιά Βαρβάρα έτρεξε, να πάει να λειτουργήσει», αλλά και για να δείξει ότι το κρύο είναι τσουχτερό εκείνες τις μέρες λέει: «Αγιά Βαρβάρα μήνυσε κι ο Σάββας, απλοήθη: Μαζώξτε ξύλα κι άχερα, και σύρτε για το μύλο. Τι αϊ Νικόλας έρχεται, τα χιόνα φορτωμένος».
Ο Δεκέμβριος είναι αδιαμφισβήτητα ένας μήνας με πολύ σημαντικές εορτές για την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Άννας, του Αγίου Σπυρίδωνα και βέβαια τη γέννηση του Χριστού. Και ενώ για την Εκκλησία το νέος έτος ξεκινά την πρώτη του Σεπτέμβρη, ημερολογιακά το νέος έτος ξεκινά πρώτη Ιανουαρίου. Συνεπώς, ο τελευταίος μήνας του χρόνου είναι η κατάλληλη αφορμή για να ξεκινήσουν οι αναθεωρήσεις. Να σκεφτούμε τι κάναμε, τι δεν κάναμε και να προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Να θέσουμε νέους στόχους και να σχεδιάσουμε πώς θα τους αποκτήσουμε.

ΑΠΟ http://www.dogma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.