ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016

Ρεκόρ βροχόπτωσης στην Κυπαρισσία!

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 
Αντιμέτωποι με πολλές ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών έχουν βρεθεί φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Τριφυλίας κυρίως από τις χαλαζοπτώσεις, ενώ στην περιοχή καταγράφεται και ρεκόρ βροχοπτώσεων.

Προχθές για τρίτη φορά η περιοχή χτυπήθηκε από χαλάζι και για ακόμη μια φορά ένα μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής χάθηκε.
Κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς η ποσότητα του χαλαζιού ήταν τόσο μεγάλη που σε αρκετά σημεία τα χωράφια θύμιζαν χιονισμένο τοπίο. Χαρακτηριστικό της προχθεσινής χαλαζόπτωσης είναι το γεγονός ότι ξεκίνησε από εκεί που είχε σταματήσει η προηγούμενη που είχε πλήξει τα χωριά Σπηλιά και Φαρακλάδα. 
Πάντως φέτος δεν είναι μόνο το χαλάζι και οι ανεμοστρόβιλοι που με μεγάλη συχνότητα έχουν εμφανιστεί στην περιοχή, καθώς έχουμε και πολλές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από το μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Κυπαρισσίας, ήδη μέχρι τώρα έχει ξεπεραστεί το ύψος της βροχόπτωσης που έπεσε πέρυσι κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 1.141 χιλιοστά βροχής, όταν όλο το 2015 ήταν 989 χιλιοστά. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην περιοχή έπεσε πολύ νερό και μαζεμένο ειδικά τους 3 τελευταίους μήνες, αφού τον Σεπτέμβριο έπεσαν 156 χιλιοστά, τον Οκτώβριο 183 και το Νοέμβριο 250, δηλαδή μέσα σε 3 μήνες έχει πέσει περισσότερη από τη μισή βροχή όλης της υπόλοιπης χρονιάς. Επίσης μόνο ένα μήνα, τον Ιούλιο, δεν έπεσε σταγόνα βροχής στην περιοχή.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη