ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Πόσο ζυγίζει η τεχνόσφαιρα της Γης: Ο,τι έχει φτιάξει ο άνθρωπος, από κτίρια μέχρι νομίσματα

01|12|2016 




Η τεχνόσφαιρα της Γης ζυγίζει περίπου 30 τρισεκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το βάρος με το οποίο τα κάθε είδους ανθρώπινα κατασκευάσματα (μηχανές, κτίρια κ.α.) έχουν επιβαρύνει το πλανήτη μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των
επιστημόνων.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια εκτίμηση για το συνολικό μέγεθος και το βάρος των τεχνητών υποδομών και τεχνουργημάτων. Η τεχνόσφαιρα περιλαμβάνει από σπίτια, εργοστάσια, δρόμους, αεροδρόμια και γέφυρες, έως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιβλία, νομίσματα και σκουπίδια.
Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της γήινης επιφάνειας αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ένα τεχνητό βάρος πάνω από 50 κιλά. Επιπλέον, ο αριθμός των διαφορετικών ειδών των λεγόμενων τεχνο-απολιθωμάτων εκτιμάται σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο και έχει πια ξεπεράσει τον αριθμό των ειδών των εμβίων όντων πάνω στη Γη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές γεωεπιστημών Γιαν Ζαλάσιεβιτς και Μαρκ Γουίλιαμς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "The Anthropocene Review (Επιθεώρηση Ανθρωποκαίνου).
«Η τεχνόσφαιρα έχει ξεπηδήσει από τη βιόσφαιρα, αλλά τώρα πια -τουλάχιστον σε ένα βαθμό- παρασιτεί σε αυτήν. Η τεχνόσφαιρα συνιστά ένα μείζον νέο φαινόμενο σε αυτό τον πλανήτη και εξελίσσεται εντυπωσιακά γρήγορα», δήλωσε ο Γουίλιαμς. «Σε σύγκριση με τη βιόσφαιρα όμως, η τεχνόσφαιρα είναι πολύ χειρότερη στο να ανακυκλώνει τα υλικά της, όπως οι ξέχειλες χωματερές μας δείχνουν ολοφάνερα. Αυτό ακριβώς μπορεί να φρενάρει την περαιτέρω ανάπτυξή της ή και να τη σταματήσει τελείως», πρόσθεσε.
«Οι άνθρωποι και οι ανθρώπινοι οργανισμοί αποτελούν τμήμα της τεχνόσφαιρας, αν και δεν την ελέγχουμε πάντα όσο νομίζουμε. Η τεχνόσφαιρα είναι ένα σύστημα με τη δική του δυναμική και τις ενεργειακές ροές του και οι άνθρωποι αναγκαζόμαστε να τη βοηθάμε, ώστε να επιβιώσει», δήλωσε ο Ζαλάσιεβιτς.
Η έννοια της τεχνόσφαιρας έρχεται να συμπληρώσει την έννοια της Ανθρωποκαίνου, της προτεινόμενης νέας γεωλογικής εποχής στη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά οι άνθρωποι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον πλανήτη (η έννοια αυτή πάντως δεν έχει ακόμα γίνει επίσημα αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: