ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Μεσσηνιακά προϊόντα στέλνονται στο... διάστημα

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 








Ενα μεγάλο εγχείρημα στο διάστημα ετοιμάζουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, σε συνεργασία με την διαστημική εταιρεία "Blue origin", η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με έδρα στο Τέξας της Αμερικής.
Το σχολείο θα είναι ίσως το πρώτο στην Ευρώπη και ένα από τα 2 - 3 στον
κόσμο που θα επιχειρήσουν ένα πείραμα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ενώ θα στείλουν και μεσσηνιακά προϊόντα στο διάστημα.
Οπως εξήγησε ο διευθυντής του σχολείου Φώτης Μπουγάς χθες σε συνέντευξη Τύπου, η "Blue origin" είναι η εταιρεία που αλλάζει τις αποστολές στο διάστημα, αφού χρησιμοποιεί κάψουλες οι οποίες δεν καταστρέφονται, αλλά επιστρέφουν πίσω στη βάση από όπου εκτοξεύθηκαν. Στο πρόγραμμα μετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Αντώνης Αθανασόπουλος, Γιώργος Κουτσουμπός, Ελένη Λεμπέση, Βίκυ Παπανικολάου, Γιώργος Χρηστάκης. 
O Μεσσήνιος Τάκης Παπαδόπουλος, πανεπιστημιακός καθηγητής και επιστημονικός σύμβουλος του πειράματος είπε πως πλέον ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανθρωπότητα στον τομέα του «διαστημικού τουρισμού». Σχολίασε πως το πείραμα των Εκπαιδευτηρίων θα συνδυάζει την εξωστρέφεια και την έρευνα, με τη μεσογειακή διατροφή.
Από το ΤΕΙ Καλαμάτας, το οποίο συνεργάζεται στο πρόγραμμα, ο αναπληρωτής προέδρου Ευστράτιος Γεωργόπουλος τόνισε πως το ΤΕΙ θα βοηθήσει όσο μπορεί τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων τόσο στο πείραμα όσο και σε άλλους τομείς, όπως στην εκτός εδάφους καλλιέργεια. 
Ο καθηγητής στη Nasa Περικλής Παπαδόπουλος εξέφρασε τις σκέψεις του μέσω Skype και ανέλυσε την έννοια της επανάχρησης ενός διαστημικού οχήματος και το πώς αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει ριζικά την έρευνα στην διατροφή, στην ιατρική, σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Είπε μάλιστα πως η Καλαμάτα θα είναι παρούσα στο νέο αυτό επιστημονικό υπόβαθρο, στα νέα δεδομένα και με αυτό το πρόγραμμα, αλλά και με άλλα που θα ακολουθήσουν.
Ο Γιώργος Ζακυνθινός πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων μίλησε για τα τροφοφάρμακα, τα οποία έχει πλέον αποδειχθεί πόσες ευεργετικές δράσεις έχουν στη ζωή μας. Στο διάστημα θα σταλούν κάποια τέτοια είδη, όπως λάδι, ελιές και σταφίδες, σε φυσική μορφή και σε μορφή χαπιών και στη συνέχεια οι επιστήμονες θα κάνουν τις μετρήσεις και τις παρατηρήσεις που θέλουν.
Ο Γιώργος Κουτσουμπός δήλωσε πως ο πύραυλος θα φτάσει 100 χλμ. μακριά μέσα σε 3 - 4 λεπτά. Το πείραμα, στο οποίο θα μετέχουν μαθητές Γ' γυμνασίου και όλων των τάξεων του λυκείου, θα έχει ένα τμήμα με τα τοπικά προϊόντα και ένα άλλο, με πειράματα που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα. 
Η εκτόξευση αναμένεται να γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Μέσα στο πείραμα θα υπάρχει κάμερα που θα δίνει εικόνα στους μαθητές, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από την κάψουλα, κουτί με τοπικά προϊόντα θα σταλεί στην Αμερική και θα μείνει στο σταθμό και κάποιο άλλο θα παραμείνει στο σχολείο. Ετσι, θα γίνει στο τέλος η σύγκριση στις 3 αυτές παρτίδες και πολλές μετρήσεις.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: